Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Två månader sedan knivhuggningarna i Åbo - den misstänkte agerade sannolikt ensam

Från 2017
Uppdaterad 18.10.2017 10:00.
Spotlight: 3 minuter som förändrade Finland - Spela upp på Arenan

En 22-årig marockansk asylsökande dödade två personer och skadade åtta under tre minuter. Svenska Yle har nu sammanfattat händelserna i en webbdokumentär.

Olli Töyräs är undersökningsledare vid Centralkriminalpolisen, enligt honom är det ingen överraskning att den misstänkte ska genomgå en sinnesundersökning.

– Vid ett så här exceptionellt dåd är det naturligt att en sinnesundersökning görs. Varken jag eller åklagaren hade någonting att invända, säger Olli Töyräs.

I början av oktober blev det klart att den misstänkte kommer att sinnesundersökas, enligt ett beslut av tingsrätten i Egentliga Finland. Det var den misstänktes försvarsadvokat som ville ha en sinnesundersökning.

Fortfarande terrorbrott

Polisen håller fast vid att det handlar om ett terrorbrott, det klarnade redan morgonen efter dådet.

Ingenting har än så länge framkommit som skulle ändra på brottsrubriceringen.

– Den är fortfarande oförändrad, det vill säga mord och mordförsök som begåtts i terroristiskt syfte. Jag tycker det finns fog för det i utredningsmaterialet, säger Töyräs.

Sakligt samarbete

Töyräs uppskattar att polisutredningen blir klar i början av nästa år. Samarbetet med den misstänkte beskriver han som sakligt.

– Den misstänkte svarar på våra frågor och berättar om de egna motiven, så jag kan säga att kommunikationen fungerar, säger Töyräs.

Polisen har tidigare friat personer som greps i samband med utredningen. Nu verkar det som om det inte finns någon grupp bakom den misstänkte.

– I det här läget ser det ut som om den misstänkte har agerat ensam, säger Töyräs.

Polisen har fortfarande inte fått tag på en person som är efterlyst.

– Hans roll vill vi fortfarande utreda, men det finns inga tecken på att det skulle finnas en gruppering bakom den misstänkte, säger Töyräs.

Rättspsykiater intresserad av manifest

Den misstänkte har publicerat ett manifest.

Det kommer att bli en viktig del av sinnesundersökningen säger en rättspsykiater som Svenska Yle har talat med.

– Jag skulle vara intresserad av att bekanta mig med manifestet som han skrev. Av det kan man besluta om det handlar om ett politiskt manifest eller handlar det om en sjuk människas text, säger rättspsykiatern Alo Jüriloo.

Alo Jüriloo är överläkare för det psykiatriska sjukhuset för fångar i Vanda.

Stefan Brunow intervjuade Alo Jüriloo.