Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

S:t Olofsskolan grundar specialklass för naturvetenskaper – "Man måste väcka intresset i unga år"

Från 2017
Pojke som räknar vid en skoltavla.
Bildtext S:t Olofsskolan vill öka intresset för bland annat matematik.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Intresset för naturvetenskapliga ämnen som matematik, fysik, kemi och biologi har dalat de senaste åren i hela landet.

För att råda bot på den negativa trenden inleder S:t Olofsskolan i Åbo hösten 2018 en specialklass för naturvetenskaper.

Christer karlsson, rektor för S:t Olofsskolan i Åbo.
Bildtext S:t Olofsskolans rektor är oroad över det dalande intresset för naturvetenskaper.
Bild: Yle/Monica Forssell

- Vi vet alla att intresset har minskat för de här ämnena och intresset måste väckas i unga år, säger rektor Christer Karlsson vid S:t Olofsskolan. Det har varit mycket diskussion att den här sortens kunskap behövs allt mer i framtiden och vi försöker därför dra vårt strå till stacken.

Eleverna kan läsa fler tillämpade kurser men det handlar alltså inte om elitklasser

Intresse finns sedan tidigare

S:t Olofsskolan har sedan tidigare en idrottsklass men väljer alltså nu också att satsa mer på de teoretiska ämnena.

- Vi vet att det finns ett intresse för den här sortens ämnen men det gäller att samla de intresserade och sedan förädla intresset så att det håller i sig, säger Karlsson. Vi hoppas naturligtvis att eleverna ska fortsätta läsa naturvetenskaper i gymnasiet och på högre nivå.

bollsport i skola.
Bildtext Idrottsklassen har varit populär och skolan väljer därför att nu satsa på naturvetenskaper.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Då idrottsklassen satsat mer på träning och idrottsliga övningar kommer specialklassen för naturvetenskaper att satsa mer på matematik och naturvetenskapliga ämnen.

- Många väljer det som tillvalsämnen redan nu så vi ser att tiden är mogen för en specialklass där lärarna kan tillämpa undervisningen och gå på en djupare nivå, säger Karlsson. Eleverna kan läsa fler tillämpade kurser men det handlar alltså inte om elitklasser.

S:t Olofsskolans insats är en fin sak

Enligt Karlsson måste man väcka intresset i unga år för inleder man inte sina studier i ämnena i högstadieåldern är det för sent då man kommer till gymnasiet.

Jobb finns men färre väljer naturvetenskaper

Landet Finland ångar på som aldrig förr just nu och exporten ser ut att nå rekordnivåer på grund av de fartyg och bilar vi bygger.

Regeringen pratar samtidigt mycket om behovet av ingenjörer och diplomingenjörer.

En varvsarbetare blickar över ett fartygsbygge på Åbovarvet.
Bildtext Åbovarvet har redan länge varit en symbol för regionen och har ett stort personalbehov för tillfället.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Speciellt i Åboregionen är behovet akut och stora sysselsättare som Åbovarvet och bilfabriken i Nystad letar med ljus och lykta efter kunnigt folk.

Trots ett stort behov av just den här sortens kunnande har intresset för att läsa naturvetenskapliga ämnen ironiskt nog dalat i flera år.

Det är en konstig trend med allt fler som väljer bort naturvetenskaperna

Antalet sökande till fakulteten för naturvetenskaper och teknik vid Åbo Akademi har sjunkit och det har tidvis varit svårt att fylla kvoterna.

- Det är en konstig trend med allt fler som väljer bort naturvetenskaperna samtidigt som sysselsättningsmöjligheterna har ökat, säger Mikko Hupa som är rektor vid Åbo Akademi.

Rektor Mikko Hupa vid Åbo Akademi
Bildtext Rektor Mikko Hupa ser det som oroväckande att färre är intresserade av naturvetenskapliga ämnen.
Bild: Yle/Nina Bergman

Hupa ser därför S:t Olofsskolans initiativ som ett steg i rätt riktning och något som också akademin kan dra nytta av i framtiden.

Global trend som kan leda till problem

Enligt Hupa är det dalande intresset för naturvetenskapliga ämnen inte på något sätt ett finländskt problem utan intresset har dalat i hela västvärlden.

- Mycket av kunnandet och intresset har flyttat till Asien vilket är tråkigt för det kan bli problematiskt för oss om vi snart inte har tillräckligt med kunnigt folk, säger Hupa.

Hupa ser att det är av största vikt att öka intresset för de naturvetenskapliga ämnena för att få fler att söka sig till den sortens utbildningar i framtiden.

- S:t Olofsskolans insats är en fin sak och något som vi alla kan fortsätta bygga på, säger Hupa. Om inget görs så kan vi hamna på efterkälken i framtiden.

Diskussion om artikeln