Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Signeuls krav: "Vi måste bli bättre fysiskt"

Från 2017
Anna Signeul.
Bildtext Anna Signeul gör sin tävlingsdebut som finländsk förbundskapten på söndag nästa vecka.
Bild: All Over Press/Jarno Kuusinen

VM-kvalpremiären närmar sig. Anna Signeul ser förbättringspotential, men är ändå nöjd med truppen som ska upp mot Serbien. ”Vi måste visa att vi kan prestera direkt”, säger förbundskaptenen.

Anna Signeul bjöd inte på några skrällnamn när hon presenterade sin trupp till VM-kvalstarten mot Serbien. Den ser rätt långt ut som det lag som mötte Portugal i ett dubbelmöte i september.

De matcherna var Signeuls första som finländsk förbundskapten. Nu ska svenskan, som under de senaste åren har gjort stor succé med Skottland, leda Finland in i nästa kval. I samma kvalgrupp spelar Serbien, Spanien, Österrike och Israel.

– Jag är jättenöjd med truppen och den kvalité och variation som finns i den. Den är rätt ung, men den har potential att bli riktigt bra på sikt, säger hon till Yle.

Vilka förväntningar ska läggas på Signeuls lag? Finland missade i det senaste EM-kvalet och nu säger den nya förbundskaptenen att hon inte vill lägga en jättepress på spelarna.

– Vi ska givetvis försöka kvala till VM, men vi ska inte känna press. Vi ska försöka pröva oss fram, ta lite risker och bygga ett lag för framtiden. Vi ska spela utan att känna trycket, men vi ska vinna mot Serbien. På så sätt känner vi press att vi måste visa att vi kan prestera. Det behöver man träna på.

Vi ska givetvis försöka kvala till VM, men vi ska inte känna press. Vi ska försöka pröva oss fram, ta lite risker och bygga ett lag för framtiden.

"Måste spela snabbt"

Damlandslaget spelade oavgjort i båda matcherna mot Portugal. Samtidigt startade nästa veckas motståndare Serbien med att förlora stort mot Österrike.

Österrike, ett av EM-sommarens skrällgäng, vann med 4–0, men enligt Signeul var serbiskorna inte så dåliga.

– Enligt vår scout såg Serbien bra ut, men de släppte in två tidiga mål. Ett tidigt mål skulle vara bra för oss också, men man måste ha tålamod mot de här lagen och inte börja stressa.

Svenskan beskriver ett motstånd som är duktigt individuellt, men sämre taktiskt och defensivt. Hon drar också paralleller mellan herrlandslagets match mot Kroatien i VM-kvalet för en vecka sedan.

– Vi föll mot Serbien i våras med 2–1. Det här är ett lag som vågar hålla i boll. När man möter de här lagen måste man spela snabb fotboll. Vi kan inte tro att vi vinner för att vi har ett bättre lag. Vi måste spela som herrarna gjorde på slutet mot Kroatien. Det behövs en intensiv och snabb fotboll. Att röra sig och röra bollen är viktigt, säger Signeul.

Efterlyser bättre fysik

I Skottland arbetade Signeul med knappa resurser. Redan nu har hon konstaterat att förutsättningarna för damfotboll i Finland ligger på en annan nivå.

Hon är imponerad av spelarnas ambitionsnivå, men hon understryker också att man inte får vara för hård mot sig själv.

– Det är inte bra för att bygga upp bra självförtroende. Som lag måste man stå upp och tro på sig själv också. Vi måste våga ta risker och titta på det som är bra. Det här laget har individuella kvalitéer. Vi måste bli bättre fysiskt, löpa mer och löpa oftare. Vi har snabbhet, teknik och taktik, men det vi gör bra måste vi klara av hela tiden. Det gör vi med bra fysik.

Yle sänder VM-kvalpremiären mot Serbien. Matchen spelas den 22 oktober i Helsingfors och startar klockan 17.00.

Finlands trupp till VM-kvalet:

Målvakter:
Tinja-Riikka Korpela, Bayern München
Minna Meriluoto, HJK
Kreeta-Liisa Yli-Säntti Växjö DFF

Backar:
Anna Auvinen, FC Honka
Tuija Hyyrynen, Juventus
Emma Koivisto, Florida State University
Natalia Kuikka, Florida State University
Katarina Naumanen, HJK
Anna Westerlund, Lillestrøm SK
Tiia Peltonen, PK-35

Mittfältare och anfallare:
Olga Ahtinen, Brøndby IF
Emmi Alanen, Vittsjö GIK
Adelina Engman, Kopparbergs/Göteborg FC
Sanni Franssi, Juventus
Nora Heroum, Brescia Calcio Femminile
Tia Hälinen, AC Sparta Praha
Julia Tunturi, TPS
Ria Öling, TPS
Vilma Hakala, HJK
Kaisa Collin, PK-35
Jenny Danielsson, Åland United
Juliette Kemppi, Kolbotn IL
Linda Sällström, Vittsjö GIK