Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Västmetron fortsätter att förföljas av problem – nu har vatten läckt in på ändstationen

Från 2017
Uppdaterad 20.10.2017 05:29.
Koivusaaren metroaseman laituri.
Bildtext Vatten har läckt in på Mattby station. På bilden syns Björkholmens metrostation. (Arkivbild)

Vatten har läckt in vid västmetrons ändstation. Översvämningsläget i Helsingfors ser ändå bra ut men kan förvärras under nästa vecka. Om ditt hus riskerar drabbas ska det skyddas nu, inte när olyckan väl är skedd.

Vatten har läckt in vid västmetrons ändstation i Mattby. Det är ännu oklart om det här kommer att påverka västmetron.

Helsingfors stads trafikverk HST meddelar på Twitter att eventuella skador inte kommer att upptäckas före vattnet är borta, antagligen inte på flera timmar.

Exakt hur mycket vatten som har läckt in är för tillfället också oklart. Västra Nylands räddningsverk är på plats och pumpar ut vatten.

Ett fotbollsmål står på en översvämmad bollplan.
Bildtext Så här har det sett ut i Esbo i veckan.
Bild: Yle / Ted Urho

Läget är bra i Helsingfors

Översvämningsläget är bra i Helsingfors.

– Översvämningarna har sjunkit idag. Läget har förbättrats mycket, säger kommunikationschef Taisto Hakala vid Helsingfors stads räddningsverk.

Enligt Hakala ser översvämningarna inte ut att bli värre än i onsdags.

– Under veckoslutet förväntas bara lite regn. Läget ser inte ut att förvärras. I början av nästa vecka har det lovats mera regn och då ökar igen risken för översvämningar.

När översvämningarna väl slår till kan räddningsverket inte hjälpa alla samtidigt. Därför bör husägare förbereda sig med egna räddningsverktyg och vattenpumpar.

Taisto Hakala vid Helsingfors stads räddningsverk

Förbered dig innan översvämningarna slår till

Hakala betonar vikten av att vara förberedd på snabbt stigande vattennivåer.

– Vattennivån sjunker snabbt vid uppehåll men stiger igen snabbt så fort det börjar regna. Det här kommer ofta som en överraskning för fastighetsägare.

Om ditt hus riskerar drabbas av vattenläckage gäller det alltså att förbereda sig innan översvämningarna slår till.

– Hus som lätt kan nås av översvämningar eller vars avloppssystem inte fungerar bra ska vara skyddade före olyckan är framme.

De allvarligaste och mest långvariga skadorna uppstår om det är fel på avloppssystemet. Om det svämmar över är det svårt att stoppa vattnet.

En annan sak som är nödvändig att komma ihåg innan olyckan sker är att placera farliga ämnen och vassa föremål så att de inte hamnar i vattnet. Om de börjar flyta omkring kan det leda till fler olyckor.

Taisto Hakala vid Helsingfors stads räddningsverk

– När översvämningarna väl slår till kan räddningsverket inte hjälpa alla samtidigt. Därför bör husägare förbereda sig med egna räddningsverktyg och vattenpumpar.

– En annan sak som är nödvändig att komma ihåg innan olyckan sker är att placera farliga ämnen och vassa föremål så att de inte hamnar i vattnet. Om de börjar flyta omkring kan det leda till fler olyckor.

Diskussion om artikeln