Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europeiska universitetet i S:t Petersburg på fallrepet - ingen förstår varför

Från 2017
Europeiska universitetet i S:t Petersburg
Bild: Yle / Anders Mård

Myndigheterna i Ryssland hotar med att stänga ett av landets bästa privata universitet. Både studerande och lärare försöker nu rädda vad som räddas kan.

– Det tragiska är att kontrollmyndigheten inte definierar vad exakt som är fel i vår verksamhet, säger Europeiska universitetets taleskvinna Alla Samoletova.

Alla Samoletova
Bildtext Europeiska universitetets taleskvinna Alla Samoletova
Bild: Yle / Anders Mård

– Vi har ingen aning om vad exakt det är som inte duger, fortsätter hon. Vi vet inte heller ifall det handlar om konkreta personer som försöker stänga vårt universitet.

Europeiska universitet i S:t Petersburg grundades redan 1994. Det är ett privat universitet i humanistiska ämnen på avancerad nivå och på forskarnivå för de som vill ta en magisterexamen.

Universitet är ett av de mest respekterade i Ryssland och placerar sig ständigt i topp på olika rankinglistor. Nu försöker myndigheterna stänga universitet.

Sexuella minoriteter problemet?

Problemen inleddes redan ifjol när olika myndigheter plötsligt började kontrollera universitet; allt från brandsäkerhet till köket.

Bakom initiativet stod dumaledamoten Vitalij Milonov som representerar president Putins parti Enade Ryssland.

I offentligheten klagade Milonov på att universitetet forskar i sexuella minoriteters rättigheter.

Klagomålen ledde till flera rättegångar där universitet ständigt förlorade målen.

I augusti drogs universitets licens in och det tvingades upphöra med sin undervisning. Nästan 200 studerande stod plötsligt ute på gatan.

Samtidigt vräkte staden Petersburg universitet från det gamla palats där det funnits de senaste 20 åren. Stadens främsta argument var att universitet hade installerat fel sorts fönster på bakgården.

I snabb takt tvingades universitet hitta nya lokaler.

Europeiska universitetet i S:t Petersburg
Bild: Yle / Anders Mård

Ingen utländsk finansiering

Det här läsåret kan universitet enbart syssla med forskning och seminarier, men ingen undervisning.

Universitetets finansiering kommer från ryska källor och är garanterad tre år framöver.

Man har redan ansökt om en ny licens och planerar föra ärendet än en gång till domstol. Inte heller de studerande är passiva utan har arrangerat flera gatudemonstrationer.

Många anser att universitetets problem bottnar i maktpolitik. En av universitets förgrundsfigurer är före detta finansministern Aleksej Kudrin som förväntas få en betydande post i regeringen efter presidentvalet i mars nästa år.

Problemen kring Kudrins universitet är ett försök av konkurrenterna att smutskasta honom.

Byråkraterna vill bestämma

En annan förklaring är att Europeiska universitet irriterar tjänstemännen både i Petersburg och i huvudstaden Moskva eftersom det envist för en självständig linje som betonar den fria vetenskapen.

– Det pågår en total byråkratisering i vårt land, sade rektorn Nikolaj Vachtin nyligen. Men en modern stat kan inte överleva utan forskning och utbildning som dynamiskt reagerar på omvärlden.

– Det är ett hot mot landets nationella säkerhet ifall vi inte har möjlighet att utveckla en fristående forskning, avslutade han.