Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump kastar bollen till kongressen: Iranavtalet det värsta vi skrivit under

Från 2017
Uppdaterad 14.10.2017 07:29.
Donald Trump
Bild: AFP / Lehtikuva

Hoten om atomvapen i Iran är inte borta. President Donald Trump låter nu kongressen utreda bristerna i det så kallade Iranavtalet.

Det är det ensidigaste avtalet som USA har skrivit under, enligt Trump.

Trump kom med hårda beskyllningar mot Iran i ett tal i Washington på fredag då han presenterade ”en ny övergripande Iranstrategi ”.

Han sade att Iran är skyldigt till flera terrorattacker mot USA och amerikanska intressen i världen. Den iranska regimen våldför sig också mot det egna folket, tillade han.

Iran har brutit mot andan i avtalet

Trump meddelade om nya amerikanska sanktioner mot iranska terrorgrupper och revolutionsgardet. Det är en ingrediens i den nya amerikanska politiken - oberoende av hur det går med avtalet.

Avtalet hindrar inte Irans atomvapen, på sin höjd fördröjer det dem med några år, sade Trump.

- Iran har brutit mot andan i avtalet, sade presidenten.

Men det är osäkrare hur många egentliga överträdelser det handlar om. Trump nämnde några; det handlade om högre mängder tungt vatten, och anskaffning av teknisk utrustning, som centrifuger.

FN:s inspektörer i Iran har också hotats, och inte tillåtits besöka vissa militärbaser som har betydelse för atomvapenprogrammet.

Kärnenergiavtalet kom till under Obamas tid - sågs som en seger

Kärnenergiavtalet kom till år 2015, under president Barack Obamas tid. Det har framställts som en stor diplomatisk seger.

Avtalet ingicks för att världen befarade att Iran höll på att framställa atomvapen.

Överenskommelsen med Iran ger insyn i det bantade iranska atomenergiprogrammet.

Avtalet avslutade hårda ekonomiska sanktioner mot Iran och gav också direkta ekonomiska fördelar för Iran. Det blev dyrt, men ineffektivt.

Det kritiseras nu av Trump. Han anser att sanktionerna avslutades just då de började verka och höll på att få Iran på knä.

Kongressen får sextio dagar på sig att arbeta med avtalet

USA lämnar inte avtalet ännu. Kongressen har 60 dagar på sig för utredningar och förbättringar.

Efter det kan presidenten besluta om USA:s fortsatta inställning till överenskommelsen. Eller en avslutning, som Trump nu antydde att var fullt möjlig.

De övriga parterna i avtalet - fem andra stormakter + EU - har inga planer på att backa från avtalet. De har försökt övertyga Trump om att det är bättre att stanna.

Risken är att det är USA som isoleras, inte Iran, säger kritiska kommentatorer.

Den amerikanska administrationen har inte enats om USA:s inställning till avtalet

Inte heller inom den amerikanska administrationen har man varit enig om USA:s inställning till avtalet.

Både försvarsministern och utrikesministern har en mjukare inställning till avtalet som syftar till att övervaka och förhindra Irans atomvapenplaner. De har sagt att det är i amerikanskt intresse att stanna i avtalet.

Amerikansk säkerhet och arbetsplatser

I sitt tal upprepade Trump mycket av den retorik som har funnits sedan valkampanjen.

Han går emot alla internationella avtal som hotar amerikanska intressen, till exempel handelsavtal som för arbetsplatserna utanför USA.

Han nämnde också Nordkorea och antydde förbindelser till Iran som stöder det koreanska kärnvapenprogrammet. Men det finns också de som pekar på motsatsen.

Går man ut ur ett internationellt avtal - vilket Trump nu hotar med att göra - visar man Nordkorea att det inte lönar sig att enas med omvärlden, hävdar kritikerna.


Artikeln uppdaterades kl. 22.20.

Diskussion om artikeln