Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Script överbelastade Politifacts besökares datorer - användes för att skapa kryptovaluta

Från 2017
Uppdaterad 14.10.2017 09:23.
Den globala cyberattacken har inte haft så allvarliga följder som befarat i Asien med undantag av Kina
Bild: EPA/RITCHIE B. TONGO

Webbsidan Politifact som granskar sanningshalten i politikers uttalanden har innehållit ett script som gör besökarens dator till en del av ett nätverk av datorer som löser matematiska problem i utbyte mot kryptovaluta.

Direkt då besökaren kom in på webbsidan började datorns processor arbeta på full effekt. Scriptet som ger datorer dessa kommandon kallas Coin Hive.

Olika former av script är i dag en naturlig del av en webbplats uppbyggnad. Script används på webbplatser för flera olika funktioner, allt från att granska att man har fyllt i ett formulär rätt till olika former av marknadsföring och mer avancerade funktioner som bilder och spel.

Coin Hive kan installeras på webbplatser för att använda datorers processorer för att lösa matematiska problem i utbyte mot kryptovalutan Monero.

Till sin uppbyggnad fungerar Monero på ungefär samma princip som den mer kända kryptovalutan Bitcoin.

Scriptet Coin Hive är ämnat för att användas istället för reklam på webbsidor. I normala fall använder Coin Hive endast en del av den oanvända delen av processorn. På Politfact kördes flera varianter av scriptet, vilket ledde till att processorn användes på full effekt, vilket i sin tur gör datorn trög.

Politifact kommenterade fenomenet till The Washington Post att problemet med scriptet kanske berodde på tredje parter som jobbar med sidan.

På grund av att scriptet kördes utan att användaren hade gett lov till att använda processorn eller utan att hen visste om det anses scriptet som skadlig kod.

Scriptet försvann senare från Politifacts webbplats.

Källa: The Washington Post.

Twitterinläggen som finns i artikeln är av grävande journalisten Brian Krebs som är känd för sitt arbete kring cybersäkerhet.

Diskussion om artikeln