Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Så här reagerar omvärlden på Trumps utspel om kärnavtalet med Iran

Från 2017
USA:s president Donald Trump höll sitt första tal inför FN:s generalförsamling den 19 september 2017.
Bild: EPA / PETER FOLEY

President Donald Trumps Iran-utspel i går kväll får kritik världen över. Han rev inte upp kärnteknikavtalet, men var mycket kritisk mot det och vill att kongressen utreder brister i avtalet.

FN tycker att Iran följer avtalet

Omvärldens avtal med Iran innebär slopade sanktioner mot Teheran i utbyte mot insyn i Irans kärntekniska program. Enligt chefen för FN:s atomenergiorgan IAEA, Yukiya Amano, följer Iran avtalet till punkt och pricka.

Iran säger att Trump kom med falska anklagelser

Irans president Hassan Rouhani säger att Trumps tal på fredagskvällen vimlade av falska anklagelser mot Iran, och att Iran håller fast vid avtalet så länge som landet drar nytta av det.

EU tycker att Trump inte har mandat att skrota avtalet

EUs utrikesminister Federica Mogherini säger att kärnteknikavtalet fungerar bra och att EU håller fast vid det. Hon anser att Trump inte har mandat att skrota avtalet.

Ryssland utgår från att avtalet hålls i kraft

Rysslands utrikesministerium anklagar Trump för aggressiv och hotfull retorik och utgår från att avtalet förblir i kraft.

Nobelpristagare oroade över hur farliga tider vi lever i

Och årets Nobelpristagare i fred, kampanjen mot kärnvapen ICAN, säger att avtalet med Iran är ett exempel på hur bra diplomati kan fungera, och att Trumps utspel är en påminnelse om vilka farliga tider vi lever i, och behovet att skrota alla kärnvapen.

Det var sommaren 2015 som de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd plus Tyskland skrev under kärnteknikavtalet, tillsammans med Iran.

Donald Trump

Trump kastar bollen till kongressen: Iranavtalet det värsta vi skrivit under

Kritisk Trump vill avsluta kärnenergiavtalet med Iran.

Diskussion om artikeln