Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minister Saarikko: Ingen regeringskris i sikte

Från 2017
Uppdaterad 14.10.2017 15:18.
Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C).

Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C) förnekar att regeringen skulle vara på väg in i en kris på grund av vårdreformen.

Reformen stötte på patrull än en gång i torsdags, då det uppstod en ny tvist i regeringen om den omdiskuterade valfriheten - som man enligt tidigare uppgifter redan hade kommit överens om.

Saarikko, som var gäst i Yles program Morgonettan på lördag, säger att det ändå inte handlar om någon väldigt stor dramatik.

- Jag anser inte att vi är nära en regeringskris. Jag har en ganska stark uppfattning om att hela regeringen - också Samlingspartiet och deras förhandlare (inrikesminister) Paula Risikko - känner ett likadant ansvar för att den här reformen ska bli av.

Valfriheten också tidigare tvistefråga inom regeringen

Frågan om kundens valfrihet har varit en tvistefråga mellan Centern och Samlingspartiet under hela den pågående regeringsperioden.

Det nya bråket gäller den subjektiva rätten till de så kallade kundsedlarna, en fråga där Samlingspartiet och Centern har olika syn.

Centern menar att det i den nya lagen ska finns en förteckning över exakt vilka tjänster landskapen måste erbjuda kundsedlar för, medan Samlingspartiet anser att kundsedlarna är en subjektiv rätt, det vill säga att alla som önskar en sådan också ska ha rätt till en.

"Valfriheten som en honungsburk"

Valfriheten är enligt Saarikko en av grundbultarna i hela vårdreformen, men den måste genomföras kontrollerat och med eftertanke, annars finns det risk att de privata krafterna får en för stor del av kakan.

Man måste se till att det finns tillräckligt med kompetens och professionalitet också i den offentliga sektorn, säger hon.

- Valfriheten är som en burk honung som har lämnats på bordet med öppet lock, och det är regeringens uppgift att fungera som väktare för locket. Jag vill se till att ingen kommer och tömmer burken på en gång med kladdiga fingrar.

"Inte plats för klåp"

Efter torsdagens bakslag är det nu meningen att det nya lagförslaget ska gås igenom av grundlagsexperter ytterligare en gång i början av nästa vecka. Först därefter kan riksdaggrupperna ta ställning till det.

Minister Saarikko betonar att det är av största vikt att komma fram med ett slutgiltigt förslag som kan få möjligast positiva mottagande.

- Regeringen har inte råd att klåpa nu. Tidtabellen är knapp, men reformen måste bli klar under den här regeringsperioden.

Diskussion om artikeln