Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksåklagaren: Förstår folk vad de gör då de sprider rasistisk hatretorik?

Från 2017
Raija Toiviainen / Valtakunnan syyttäjä / valtakunnan syyttäjänvirasto /  12.10.2017
Bild: Jouni Immonen / Yle

Ställföreträdande riksåklagaren Raija Toiviainen oroas av den tilltagande hatretoriken i Finland. Särskilt bekymmersamma är de specifiserade hoten mot olika etniska grupper, alltså rasismen, säger Toiviainen till Yle Uutiset.

- En människa som skjuts åt sidan blir lätt förbittrad och därmed ett enkelt mål för rekrytering till våldsamma extremrörelser. Det är en väg som inte leder till någonting gott, säger Toiviainen.

Människovärdet går före yttrandefriheten

Varje individ har rätt till yttrandefrihet enligt Finlands lag.

- Men det finns en gräns för yttrandefriheten. Hatretorik som kränker människovärdet åtnjuter inte något skydd.

Det finns inga övermänniskor och undermänniskor, endast jämlika människor.

Riksåklagare Raija Toiviainen.

Enligt Toiviainen finns det många samhälleliga olägenheter som man måste kunna tala om på ett kraftfullt och även tillspetsat sätt.

- Men om någon sedan hotar, talar nedsättande eller skymfar någon viss folkgrupp och på så vis kränker en annan persons människovärde är det inte acceptabelt, slår riksåklagaren fast.

Reglerna gäller även på sociala medier

Enligt Toiviainen är hets mot folkgrupp och kränkning av trosfriheten de mest motbjudande rasismbrotten på sociala medier såsom Facebook, Twitter, bloggar och diskussionsforum på nätet.

- Det ingår alltid ett rasistiskt motiv i någons önskan att inkräkta på någon annan persons människovärde vid hetsbrott. Det finns inga övermänniskor och undermänniskor, endast jämlika människor, säger Toiviainen.

"Rasism föder terrorism"

Riksåklagaren konstaterar att rasistisk hatretorik isolerar de utsatta personerna från det övriga samhället. På så sätt skapas det en grogrund för organiserad brottslighet och till och med för terrorism.

De utsatta drivs in i ett hörn och där i hörnet är det lätt att bli förbittrad

Riksåklagaren Raija Toiviainen.

- Människor som spelats ut är lätta att manipulera och locka med i extremrörelser. Förstår de som sprider hatretorik vad de gör, frågar sig Toiviainen.

Texten baserar sig på Yle Uutisets artikel Valtakunnansyyttäjä huolissaan Suomen tilanteesta: Ymmärtävätkö rasistisen vihapuheen levittäjät, mitä he tekevät?

Diskussion om artikeln