Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

IS ”huvudstad” Raqqa förbereder sig för kapitulation

Från 2017
Uppdaterad 14.10.2017 23:37.
Centralsjukhuset i Raqqa har förstörts.
Bildtext Centralsjukhuset i Raqqa har förstörts.
Bild: AFP / Lehtikuva

Syriska och utländska krigare som har kämpat för terrororganisationen Islamiska staten (IS) kommer att lämna staden Raqqa i norra Syrien inom ramen för en överenskommelse som ingåtts mellan lokala stamledare.

Det rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till lokala källor.

Enligt Omar Alloush, lokal ledare i Raqqa, har parterna nått ett avtal som innebär att krigare får ta sig ut ur staden som nu håller på att tas över av de USA-stödda syriska styrkorna.

- Också de utländska krigarna ingår i överenskommelsen.

Enligt Alloush kommer cirka 500 krigare – både syriska och utländska jihadister - att stanna kvar i Raqqa. Dessa krigare håller kvar 400 personer – kvinnor och barn – som gisslan på ett sjukhus.

- De utländska krigarna har två alternativ: antingen kapitulerar de eller så tas de ut ur staden, säger Alloush till AFP.

Enligt honom är det möjligt att krigarna förs till Deir Ezzor, en provins i östra Syrien där IS fortfarande håller sina ställningar.

Enligt nyhetsbyrån Reuters skulle Alloush ha sagt att krigarna kommer att ta med sig cirka 400 civila "som mänskliga sköldar".

Den USA-stödda kurdisk-arabiska alliansen SDF som strider mot IS i Raqqa meddelade tidigare i dag att överenskommelsen inte innefattar utländska krigare.

"I dag eller i morgon är staden befriad"

Den kurdiska YPG-gerillan uppgav tidigare i dag att Raqqa inom kort befrias från terrorgruppen IS.

- Striderna fortsätter i al-Raqqa. Daesh (Islamiska staten) står på randen till att krossas. I dag eller i morgon kan staden vara befriad, sade YPG-gerillans talesman Nouri Mahmoud till nyhetsbyrån Reuters.

YPG-gerillan är den viktigaste gruppen i den USA-stödda kurdisk-arabiska alliansen SDF som strider mot IS i Raqqa.

USA:s talesperson försiktig: Svårt att ange tidpunkt för seger över IS

En talesman för den USA-ledda alliansen har varit försiktigare i sina uttalanden, och vill inte ange någon exakt tidpunkt för en seger.

- Vi väntar oss fortfarande svåra strider under de kommande dagarna och vi kommer inte att ange någon tidpunkt för när vi tror att IS kommer att vara helt besegrade i Raqqa, skrev översten Ryan Dillon i ett mejl till Reuters.

IS-krigare med familjer bussas ut ur Raqqa

Aktivistgruppen Raqqa is Being Slaughtered Silently, som motsätter sig IS-styret i staden, uppgav i morse att tiotals bussar hade kommit in i Raqqa under natten.

Enligt aktivisterna steg de syriska IS-krigarna med familjer ombord på bussarna och lämnade staden.

Det uppger också Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) med hänvisning till lokala ögonvittnen.

Enligt de här källorna pågår det förberedelser för att också få de utländska IS-krigarna att kapitulera och lämna staden.

Oklart vart IS-krigarna transporteras

SOHR uppger att de syriska IS-krigarna har evakuerats enligt en överenskommelse mellan den USA-ledda koalitionen SDF och IS.

Det är oklart vart IS-krigarna och deras familjer förs.

I tre år har Raqqa varit det självutnämnda "kalifatets" och terrororganisationen IS huvudstad i Syrien.

SDF inledde sin "slutoffensiv" mot Raqqa redan i juni.

Tidigare den här veckan uppgav amerikanska källor att det fortfarande fanns uppskattningsvis 4 000 civila stadsbor som var instängda i den del av Raqqa som fortfarande kontrollerades av IS.

Reuters, AFP, AP, Yle

YPG är den största kurdiska milisen i Syrien

Kurdisk YPG-krigare utanför Raqqa.
Bild: EPA/YOUSSEF RABIE YOUSSEF

Folkets försvarsenheter YPG grundades 2004 som en militär gren av det kurdiska vänsterpartiet PYD i Syrien.

Det finns flera beväpnade kurdiska styrkor i Syrien som bekämpar terrorgruppen IS. YPG är den enskilt största av dem med cirka 50 000 soldater.

YPG vann sin största enskilda seger över IS vid Kobane 2015. Började då få flygunderstöd av den USA-ledda koalitionen mot IS.

Ingår som dominerande part i den större grupperingen Syriska demokratiska styrkorna SDF som är en multietnisk allians för att driva ut IS ur Syrien.

YPG är till största delen kurdiskt, men lockar även en del araber och utländska frivilliga.

Systerorganisationen Kvinnornas försvarsenheter YPJ värvar kvinnliga soldater och uppskattas ha drygt 20 000 stridande kvinnor.

Kvinnliga peshmergasoldater i Syrien.
Bildtext Soldater från YPJ tränar sluten ordning.
Bild: CC / Kurdishstruggle

Diskussion om artikeln