Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

H&M bränner upp tonvis med splitternya kläder varje år

Från 2017
Jeansjackor på klädhängare i H&M.
Bildtext Att tillverka jeanstyg kräver stora mängder vatten och kemikalier.
Bild: All Over Press/ Ismo Pekkarinen

Flera klädkedjor, bland annat den svenska klädjätten H&M, bränner upp tonvis med oanvända kläder varje år, avslöjar danska TV2:s granskande program Operation X. Det här samtidigt som H&M i flera år har tutat ut vikten av hållbarhet och återvinning.

”Vi tycker att kläder och mode är alldeles för värdefullt för att hamna på soptippen.”

Det kan man läsa på H&M-gruppens webbsida. Hennes och Mauritz har i flera år samlat in använda kläder för att de ska kunna återvinnas.

Samtidigt har klädkedjan sedan 2013 årligen bränt i genomsnitt 12 ton kläder vid ett kraftverk i Roskilde.

– Om allt det skulle vara jeans, så motsvarar det 30 000 par, säger programledaren Morten Spiegelhauer i Operation X.

Oanvändbara kläder eller överproduktion?

Danska journalister har själva varit på plats vid värmekraftverket där kläderna bränns upp och berättar att det bland annat handlar om helt nya jeans.

Experter på hållbar design säger att det hela tyder på överproduktion inom H&M, medan H&M hävdar att företaget säljer allt det som produceras.

H&M klädaffär
Bildtext Experterna misstänker att det är överproduktion som ligger bakom behovet att bränna kläder.
Bild: Mikael Crawford/Yle

De enda orsakerna till att bränna kläder är enligt H&M ifall de innehåller för mycket kemikalier eller bakterier från till exempel avloppsvatten.

Den här förklaringen håller ändå inte, menar de danska journalisterna som fått tillgång till en del av kläderna som varit på väg att brännas. Efter att ha låtit testa kläderna kunde de konstatera att de varken innehöll för mycket kemikalier eller bakterier.

Enligt TV2 har H&M inte velat kommentera testresultaten.

Vad är problemet?

För att producera ett par jeans krävs kring 3600 liter vatten. Tillverkningen leder dessutom till utsläpp av både kemikalier och koldioxid. Att bränna upp kläder som aldrig ens har använts är därför inte bara onödigt – utan också ett miljöproblem.

– Det går ju omåttligt dåligt ihop med deras hållbarhetsprofil och de signaler som de sänder utåt. Det är grundläggande hyckleri, säger Esben Rahbek som är professor i företags sociala ansvar till Operation X.

H&M inte den enda boven

Det finns också flera andra klädföretag som bränner sina kläder. Av de företag som granskades den här gången är det danska Bestseller, som bland annat äger varumärkena Vero Moda och Jack & Jones, som bränner mest – förra året landade mängden på 49 ton.

Det här samtidigt som företaget var huvudsponsor för Röda korsets kampanj ”kläder är inte avfall”.

Bestseller förklarar att den främsta orsaken till att kläder bränns är att de fått vattenskador. Företaget medger ändå att en del av kläderna helt enkelt inte gått åt i butikerna.

Diskussion om artikeln