Vita käppens dag uppmanar cyklister att ta hänsyn till synskadade: ”De kommer ofta med väldig fart”
På söndag firas internationella Vita käppens dag som uppmärksammar synskadades säkerhet i trafiken. Ordförande Sune Huldin på förbundet för Finlands Svenska Synskadade vill i år speciellt uppmana cyklister att ta hänsyn till synskadade.
En person med nedsatt syn uppfattar inte alla trafiksituationer lika snabbt, påminner Huldin. Det farliga med cyklister är att de inte hörs.
- Då en bil kommer hör du den ganska bra och kan vara beredd, men inte en cyklist. Så det gäller för cyklisterna att verkligen se upp. De kommer ofta med väldigt fart och ska man gå över gatan så finns det inte många sekunder att reagera, säger han.
Enligt Huldin är det inte bara rörliga cyklar som kan orsaka problem för synskadade. Det gäller också att tänka på var man parkerar sin cykel.
- Stillastående cyklar kan finnas lite varstans. För en synskadad som kommer raskt kan de också vara farliga, den vita käppen fastnar i cykeletrar eller något annat.
Alltid bättre att erbjuda hjälp
Budskapet som Vita käppens dag lyfter fram gäller ändå inte bara cyklister, utan precis alla som rör sig i trafiken.
- Man ska framför allt tänka på den vita käppen som en signal om att här kommer nu någon som kanske inte kan reagera på det sätt som önskas. Man ska försöka ge väg eller framför allt då stanna, säger Huldin.
När det gäller tillgänglighet i stadsplaneringen så ligger vi i Finland nog ljusår efter många andra länder.
För fotgängarnas del vill han uppmuntra människor att erbjuda hjälp då en synskadad till exempel ser vilsen ut. Huldin påminner ändå om att man inte ska bli sårad om personen tackar nej.
- Ibland kan det hända att man till exempel övar en ny rutt. Men är man osäker så är det alltid bättre att gå fram och fråga än att inte erbjuda hjälp till någon som behöver det.
Tillgängligheten i Finland släpar efter
Huldin vill också fästa uppmärksamhet vid hur synskadade beaktas då det gäller infrastruktur.
- När det gäller tillgänglighet i stadsplaneringen så ligger vi i Finland nog ljusår efter många andra länder, säger han.
- Jag hoppas att tillgängligheten för inte bara synskadade, utan alla grupper med funktionshinder, ska bli bättre här och uppnå den standard som finns i övriga Europa.