Österrike: Högerpopulister väntas sitta i regering
I Österrike skuffar gårdagens parlamentsval den politiska maktbalansen åt höger. En ännu striktare invandringspolitik är att vänta om det nu kommer till ett regeringssamarbete mellan valets två stora vinnare, det konservativa folkpartiet och det högerpopulistiska frihetspartiet.
Han är på väg att bli Österrikes hittills yngste förbundskansler. Med löften om förändring och en tuff hållning i invandringsfrågor har den 31-årige utrikesministern Sebastian Kurz lett sitt konservativa folkparti till en övertygande valseger.
I valkampanjen, som i hög grad har kretsat kring migrationsfrågan har Kurz betonat sin roll i att stänga den så kallade Balkanrutten för flyktingar samt att införa en övre gräns för hur många flyktingar Österrike tar emot.
I somras krävde han att EU stoppar flyktrutten över Medelhavet och skickar tillbaka mänskor till länder som Libyen.
I valkampen presenterade han planer på att skära ner på socialbidragen för flyktingar och EU-medborgare.
Kritikerna talar om att Österrike nu håller på att gå samma väg i flyktingfrågan som länder som Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien.
FPÖ utan protest i regering
Kurz linje ser ut att passa mycket väl för valets andra stora vinnare, det högerpopulistiska österrikiska frihetspartiet och dess ledare Heinz-Christian Strache.
– Över 55 procent av österrikarna har i själva verket röstat för vårt valprogram, de övriga partierna har ju tagit över stora delar av vårt program, säger Strache.
– Det är ett tydligt tecken på att vi har landat i mitten av samhället, fortsätter FPÖ-ledaren som själv i sin ungdom har haft kopplingar till den nynazistiska scenen i Österrike och Tyskland.
För första gången sedan 2006 ser FPÖ nu ut att ta plats i den österrikiska regeringen.
I motsats till början av 2000-talet och Jörg Haiders tid som partichef lär det den här gången inte väcka några större protester runtom i Europa.