Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stormen Ophelia slår till mot Irland - den värsta på 50 år

Från 2017
Uppdaterad 16.10.2017 21:00.
Stormen Ophelia drar in över Irland - Spela upp på Arenan

Irland har stängt skolor och universitet och uppmanar folk att hålla sig inomhus när stormen Ophelia slår till på måndag. Stormen som kallas den värsta på Irland på 50 år har hittills krävt tre dödsoffer.

En äldre kvinna omkom efter att ett träd föll över hennes bil rapporterar det irländska rundradiobolaget RTE. En man i trettiårsåldern dog när han försökte röja bort ett omkullfallet träd med hjälp av en motorsåg rapporterar Reuters.

Stormen nådde land vid middagstid finsk tid och väntas slå till mot Irland med en styrka på 40 meter per sekund.

Arméns mannar har byggt skyddsvallar i områden där meteorologen varnar för översvämning.

Också Wales och norra och västra kan senare under eftermiddagen och kvällen räkna med vindar som påminner om tropisk storm säger det amerikanska nationella orkancentret.

- Alla onödig aktivitet bör skjutas upp. Håll er inomhus under den här stormen, säger ordföranden för Irlands nationella kriskoordineringsgrupp Sean Hogan, enligt Reuters.

Färjor hålls i hamn, inställda flyg

De flesta färjförbindelser mellan Irland och Storbritannien har ställts in och bland annat flygbolaget Ryanair har ställt in flyg på flera håll.

Enligt meteorologen är Ophelia den kraftigaste orkan som har passerat över Atlanten och kommit såpass långt österut. Den har ändå mattats av och klassas nu som storm när när den drar in över Irland.

På Twitter visas bilder från Cork där stormen river upp den lokala skolans tak.

De irländska myndigheterna säger att Ophelia sannolikt är det värsta ovädret sedan stormen Debbie år 1961. Då dog 12 personer på Irland.

Myndigheterna varnar för liknande följder som då - stopp i eltillförseln, skador på byggnader och omkringflygande bråte.

Rundradiobolaget RTE följer stormen på sin webb.

Källor: Reuters, Yle

Artikeln uppdaterad kl 17:24 med uppgifterna om ett andra dödsoffer.

Artikeln uppdaterad 21.00 med uppgifter om ett tredje dödsoffer.