Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anhängarkorten överlämnades till ministeriet - nu är Blå framtid ett steg närmare att bli ett parti

Från 2017
Uppdaterad 16.10.2017 16:39.
Sampo Terho, Matti Torvinen och Tiina Elovaara håller plastlådor med Blå framtids anhängarkort.
Bildtext Blå framtids Sampo Terho, Matti Torvinen och Tiina Elovaara överlämnade Blå framtids anhängarkort till Justitieministeriet.
Bild: Lehtikuva

Blå framtid är ett steg närmare att bli ett registrerat parti. På måndagen överlämnades drygt 5 300 anhängarkort till Justitieministeriet för granskning.

Europa- och kulturminister Sampo Terho, en av förgrundsgestalterna i Blå framtid, räknar med att processen med att registrera partiet ska ta mellan en och två månader.

- Samtidigt fortsätter vi att bygga upp vår partiorganisation. Ungefär hälften av kretsorganisationerna har redan grundats och tanken är att också resten grundas i år.

- Om tidtabellen håller kommer Blå framtid att ha en fungerande riksomfattande organisation före utgången av året, säger Terho.

Sannfinländarnas splittring upprinnelse till partiprojektet

Gruppen Blå framtid bildades i somras efter att Jussi Halla-aho valts till ordförande för Sannfinländarna.

Efter att det blev klart att regeringskollegerna Samlingspartiet och Centern inte ville samarbeta med Halla-ahos sannfinländare, meddelade en majoritet av riksdagsgruppen att man bildar en ny riksdagsgrupp som fortsätter i regeringen. I gruppen ingick samtliga fem ministrar.

Att bilda ett nytt parti visade sig ändå inte gå i en handvändning.

Minimalt stöd i mätningar

I opinionsmätningarna har stödet för Blå framtid varit minimalt och insamlandet av de 5 000 anhängarkort som krävs för att registrera ett parti har dragit ut på tiden.

Riksdagsledamoten Tiina Elovaara ser ändå med tillförsikt på framtiden.

- Även om man förhållit sig till oss med en viss skepsis, så tror jag vi att har möjligheter att göra vad som helst, säger Elovaara.

Jan Sundberg är professor i statskunskap vid HU.

Professor om Blå framtid: Utmanande att hitta en nisch för det nya partiet

De blå försöker likna Sannfinländarna säger Jan Sundberg.