Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Anna Signeul: Finlands potential är enorm

Från 2017
Uppdaterad 18.10.2017 14:33.
Sportmagasinet: Anna Signeul vill se ett landslag som spelar snabbt - Spela upp på Arenan

Hon anser att Finland borde ha spelat EM i somras. Hon vet att fotbollsfolket förväntar sig att Finland snart igen skall nå en slutturnering. Hon ser inga orsaker varför det inte skulle ske redan i VM 2019. Hon är Anna Signeul, Finlands nya chefstränare – och hon vill att Finlands damer skall nå sin fulla potential.

När Pia Sundhage meddelade att hon tänker sluta som coach för Sveriges landslag efter EM 2017, så hade hon också tankar om vem som borde ta över som förbundskapten för ett av världens bästa landslag.

Damfotbollens kanske genom tiderna mest uppskattade tränare ansåg att bästa coach för jobbet är Anna Signeul.

Inte att undra på att man talar om att Bollförbundet har gjort ett verkligt kap.

För som vi vet, så är Signeul från och med september chefstränare för Sveriges blåvita granne i öst.

”Först sa jag nej, jag är nog inte intresserad”

När Bollförbundet började söka en efterföljare till Andrée Jeglertz ungefär i dessa tider för ett år sedan, så var Anna Signeul i full fart met att lotsa Skottland mot lagets första slutturnering någonsin.

Hon hade på 11 år – sedan hon började som Skottlands chefstränare 2005 – totalförvandlat ett odiscplinerat gäng. Individualister som gillade sena pubkvällar hade blivit ett vältränat topplag och kvalificerat sig för EM 2017.

Det fanns nog inte ens på min radar

Det hade krävt att hon inte bara nöjde sig med rollen som tränare för landslaget. Anna förde in hela damfotbollen i Skottland på nya vägar.

Det är så hon arbetar, Anna Signeul. Hon vill leda och ta ansvar för en långsiktig utveckling. Inte bara utmäta kapaciteten på de för tillfället bästa spelarna i landet.

–Det fanns nog inte ens på min radar, berättar Anna om hur hon förhöll sig till börja med, då Bollförbundet kontaktade henne.

Men diskussionerna med dåvarande ordförande Pertti Alaja och hans stab, fick henne så småningom på andra tankar.

–Viljan att satsa på att klara sig i konkurrensen och potentialen både i klubbarbetet och hos spelarna övertygade mig, säger Anna Signeul på hösten 2017 när hon inlett sitt arbete.

Årskullarna 1994-1995 är fulla av talang

Emma Koivisto, Adelina Engman, Sanni Franssi, Nora Heroum, Ria Öling, Juliette Kemppi är alla spelare som är uttagna till truppen för VM-kvalets inledningsmatch mot Serbien på söndag.

Samtliga är också födda 1994 eller 1995 – och det är just de två årskullarna som Anna Signeul nämner som något utöver det vanliga då hon presenterar laget för VM-kvalet för media.

Sammanlagt är hela 11 av de 23 uttagna damerna födda just 1994-95.

Anna prisar talangen hos nittiofyrorna och nittiofemmorna och till och med gör en jämförelse med generationen som bildade stommen i laget då Spanien vann herr-VM 2010.

Hon sticker inte heller under stol med att hon kommer att förnya laget och vill ha konkurrens om platserna i startelvan.

Erfarna kvalitetsspelare och nya utmanare

Målvakterna Tinja-Riikka Korpela och Minna Meriluoto, Emmi Alanen på centrala mittfältet, ytterbacken Tuija Hyyrynen och strikern Linda Sällström bildar lagets erfarna och mycket högklassiga grundstruktur.

Men i övrigt så låter Anna Signeul förstå att VM-kvallagets idealuppställning är ganska öppen.

Hon kommer att kräva rörlighet, vilja och kunnande att jobba för laget i alla lägen. Och så skall spelarnas fysiska form hålla hög klass.

Det gäller att vara "fit" om man skall ta plats i Annas öppningselva.

De är redo och jag är redo

Signeul nämner backarna Anna Auvinen och Emma Koivisto som en fungerande duo. Också 1997-födda Bröndbyspelaren, Olga Ahtinens samspel med profilspelaren Alanen på mittfältet får beröm.

Anna Signeul
Bildtext Anna Signeul är redo för att leda Finlands damer mot en ljus framtid.
Bild: Yle

Allt klart för avspark

På söndag är det dags för Helmarit och lagets nya chefstränare att inleda VM-kvalet.

–Spelarna har väntat på det här kvalet sedan laget missade EM. De är redo och jag är redo, försäkrar Anna Signeul.

Det är att lätt att nicka instämmande när hon talar. 36 år som coach, varav åtta med de svenska U16 och U18-landslagen och tolv år med Skottlands damlandslag ger Anna Signeuls ord grym tyngd.

Att hon var Pia Sundhages favorit till att ta över Sveriges damer minskar ju inte precis på trovärdigheten.

Anna Signeul träffar du i Sportmagasinet onsdagen 18.10. Kl. 19 Yle Fem och Arenan.

Diskussion om artikeln