Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Rösta fram århundradets finlandssvensk!

Från 2017
Uppdaterad 06.11.2017 09:22.
Galleri med kända finlandssvenska personer.
Bildtext Vem blir århundradets finlandssvensk?
Bild: Yle

Vem är den främsta finlandsvensken under de hundra år som Finland varit självständigt? Nu har du chans att vara med och rösta fram århundradets finlandssvensk av de utvalda tjugotvå kandidaterna.

Att utse den mest betydelsefulla finlandssvensken under vår självständighetstid är inte en helt enkel uppgift. Därför får var och en själv rösta på sin favorit.

En jury utsåg kandidater

För att få ett bra startfält att utgå från sammankallade Svenska Finlands Folkting en jury bestående av Jens Berg på Hufvudstadsbladet, professorn i historia Henrik Meinander, Viveca Dahl från Vasabladet och Åbo Akademis informatör Mia Henriksson.

Juryn utsåg tjugotvå inflytelserika och betydelsefulla finlandsvenskar som varit verksamma under de senaste hundra åren. Mer om hur juryn resonerade när de utsåg kandidaterna hittar du här.

Den som utses till århundradets finlandssvensk kommer att koras i direktsändning på Folktingets Svenska dagen-fest på Svenska teatern måndagen den sjätte november. Festen sänds direkt kl. 20-22 i Yle Fem och på Arenan.

Tack till er alla som röstat. Vinnare tillkännages på kvällen under Svenska dagen den 6.11.2017.

Omröstningen är stängd.

Rödgul husbondsvimpel som används av de svenskspråkiga i Egentliga Finland och Österbotten.

I jakten på århundradets finlandssvensk - så här togs de 22 namnen fram!

Så här resonerade juryn som valde ut 22 kandidater.

Diskussion om artikeln