Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Alfons Åberg-författaren Gunilla Bergström: “Vad är det för en fruktansvärd våldsvärld vi hamnat i?"

Från 2017
Gunilla Bergström
Bildtext Gunilla Bergström och Alfons Åberg har båda orsak att jubilera. I år firar Alfons 45-års jubileum och Bergström själv fyllde 75 i somras.
Bild: Jörn H Moen

Barnboksförfattaren och illustratören Gunilla Bergström har alltid varit fascinerad av det verkliga livet. Sagor om rymdvarelser och prinsessor med små gulliga rosetter har aldrig varit hennes grej. Just nu oroar sig författaren över ondskan som vi människor medvetet sprider bland annat på nätet.

Ibland har små bagateller som att lära sig knyta formats till en Alfonsbok. Andra gånger har vuxenproblem och mer allvarliga eller filosofiska frågor som Bergström gått och ältat blivit upptakten till en berättelse.

- Jag har haft ett bekymmer som jag gått och grubblat över - och så paff - det här kan jag ju berätta för barnen. Det här begriper ju de! Jag har helt enkelt gjort böcker om ämnen som upptagit mig, förklarar Bergström.

Som exempel berättar Bergström om den svåra tiden efter att hennes make gått bort i cancer.

- Man kan inte förbereda sig på sorg fast man vet att någon ska dö, jag kunde inte det. Det tog mig över två år före jag insåg att min man verkligen inte fanns i omvärlden. Då funderade jag mycket på vad är en människa egentligen och när försvinner en människa? minns Bergström.

Ur de här grubblerierna föddes boken Hur långt når Alfons?

- Alfons är inte nöjd med att bara ha ett namn och en kropp. Vad är allt det där andra som är själva han? Vems är värmen från stolen han satt på nyss?

pärmen av Gunilla Bergströms bok Hur långt når Alfons?
Bildtext Tomrummet efter maken blev startskottet till boken Hur långt når Alfons? där Alfons filosoferar över hur allt egentligen hänger ihop. Bild Gunilla Bergström, förlaget Rabén&Sjögren.
Bild: Rabén&Sjögren

“Ondskan kommer från människan"

Gunilla Bergström som själv kallar sig “en udda typ som helst går sina egna vägar”, har varit banbrytande i sitt författarskap.

Hon var den första barnboksförfattaren i Sverige att skriva för barn om skilsmässa, i debutboken Mias pappa flyttar från år 1971. Hon har skrivit öppet och frimodigt om handikapp i böckerna om Bill och Bolla och i Alfonsböckerna har hon bland annat behandlat krig och våld.

Våld och ondska är något Bergström funderat mycket på genom åren, därför har tematiken också landat i hennes böcker.

- Vad är det för en fruktansvärd våldsvärld vi har hamnat i särskilt med tanke på allt hat som florerar på internet? frågar sig Bergström med eftertryck och fortsätter.

- Man talar mycket om ondskan som sprider sig. Varifrån kommer de onda makterna som utsätter mänskligheten för alla dessa hemska krig? Ja men de kommer ju från människan. Det är ju vi som skapar våld, krig och elände. Det retar mig så, det är så ovärdigt.

En bild ur Gunilla Bergströms bok Alfons och soldatpappan.
Bildtext En fotokopia ur boken Alfons och soldatpappan av Gunilla Bergström. Boken handlar om en soldat som inte vill prata om krig.
Bild: Gunilla Bergström/Rabén&Sjögren

Jag har många gånger sagt att nu är det slut. Jag ska inte skriva en enda Alfonsbok till

― Gunilla Bergström

Kineserna älskar Alfons - vill ha mer

Gunilla Bergströms Alfons-böcker är översatta till ett trettiotal språk och det trycks ständigt fler av de 26 fristående titlarna. Just nu är vi uppe i nio miljoner tryckta exemplar runt världen.

Alfonsböckerna har blivit tecknad film, dramatiserade ljudböcker, teater och barnmusikal och succén fortsätter. Nyligen blev det klart att det kinesiska förlag som tidigare köpt fem titlar nu vill ha rubbet.

Hela Alfonsproduktionen ska översättas till den kinesiska marknaden och det tycker Bergström är väldigt spännande.

- Vad är det för slags familjer som läser Alfons långt borta i Kina? Vad är det för spännande familjebilder de här böckerna hamnar i egentligen? frågar sig Bergström som medger med ett skratt att hon blev lite mallig då hon fick höra nyheten.

Författaren och illustratören Gunilla Bergström
Bildtext Gunilla Bergström har sina 75 år till trots, fortfarande fullt upp. Nästa år kommer hon att ha en separatutställning av sina original på Nordiska Akvarellmusét utanför Göteborg.
Bild: Jörn H Moen

Roligt om Alfons hade syskon

Men finns det nåt ämne, stort eller smått som författaren ännu skulle vilja tangera i en Alfonsbok?

- Det skulle vara kul om Alfons hade syskon för då uppstår mycket. Det blir ju helt andra krascher och konfrontationer om man har syskon omkring sig, säger Bergström som själv vuxit upp i en livlig storfamilj med många bonussyskon.

- Fast jag har många gånger sagt att nu är det slut. Jag ska inte skriva en enda Alfonsbok till. Det började jag nog med redan vid åttonde eller nionde boken. Men jag skulle bara göra en till, så är det.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln