Professor om Blå framtid: Utmanande att hitta en nisch för det nya partiet
Det blir utmanande för Blå framtid att hitta en egen nisch i den finländska politiken, anser professorn i statslära Jan Sundberg.
- Det är väldigt trångt i mitten mellan partierna. Sannfinländarna som de lämnat har en agenda som påminner väldigt mycket om den som de blå har komponerat ihop.
Enligt professor Jan Sundberg är det uppenbart att Blå framtid då försöker ta efter sitt tidigare parti Sannfinländarna i många frågor.
- Men att få väljarna övertygade om att det är just Blå framtid som de ska välja blir en utmaning. Vi ska komma att de blå burit ett tufft ansvar i regeringen.
Det är många som vädjar till medelklassen
Blå framtid har gått ut med att man vill jobba för medelklassens och småföretagarnas intressen. Men också på den här punkten blir det svårt att hävda sig, säger Sundberg.
- Centern och Samlingspartiet har av tradition har vädjat till småföretagarna.
Sundberg påpekar att samtidigt som många företagare gärna skulle se att Finland skulle öka på importen av arbetskraft.
- Det är inte så säkert att de är så välvilligt inställda mot Blå framtid.
Kraven på språkförsök sticker ut
Språkfrågan, och kraven på regionala språkförsök, är ett annat område där de blå försökt utmärka sig.
- Det är ett taktiskt sätt att göra på det här sättet. Man vill helt enkelt underminera det tvåspråkiga Finland genom att säga att man får välja språk själv, säger Sundberg.
- Nu är det ett experiment på kommande där Sampo Terho varit en av de aktiva bakgrundskrafterna. Vi får se vart det leder. Men det ser inte bra med tanke på Finland och den nordiska gemenskapen. Och inte heller för den svenskspråkiga befolkningen i Finland.
Blå framtid är mer EU-kritiska än de övriga borgerliga partierna. Finns här en nisch?
- De är starkt nationalistiska, men på ett negativt sätt. Man riktar sig mot EU, invandring och flyktingar. Men det gör ju Halla-aho och hans Sannfinländare i ännu högre grad. Jag har svårt att se hur de kunde sticka ut.
Unikt i finländsk politik
För tillfället innehar Blå framtid fem ministerportföljer. Dessutom är riksdagens talman Maria Lohela medlem i gruppen. Upplägget är unikt, säger Sundberg:
- Nog är det unikt i finländsk politik och inte var det riktigt rent spel mot väljarna vill jag påstå. Regeringens räddades helt enkelt, och priset var högt.
- Det sade vi redan när regeringen grundades. Med tre parter kan en börja pressa de övriga.
Enligt Yles senaste opinionsmätning som Taloustutkimus har genomfört stöds Blå framtid av 1,5 procent av finländarna.
Om Blå framtids opinionssiffror inte stiger under det närmaste året. Vad betyder det för regeringssamarbetet i så fall?
- Regeringssamarbetet kan fortgå, men vad Blå framtid kan försöka göra är att spela ett dubbelspel. Dels är de ett bärande regeringsparti, men samtidigt för de en oppositionspolitik, en egen kampanj vid sidan av regeringen.
- Det är en taktik som jag förmodar att de kommer köra med, för att på något sätt försöka höja sitt stöd.
Anhängarkorten överlämnades till ministeriet - nu är Blå framtid ett steg närmare att bli ett parti
Drygt 5 300 anhängarkort gavs till ministeriet på måndagen.