Hungriga hajar och annat gott för höstlovsfirande barn i Borgå
Borgå stads höstlovsevenemang De Ungas Borgå körde igång på måndag med en färgglad fest. Glada skratt och doft av mat fyllde ungdomslokalen Zentra.
De blir olika teman under veckans vardagar. Från dofterna och maten på måndag fortsätter det med kultur på tisdag, hantverk på onsdag, idrott och rörelse på torsdag och slutligen spel och sociala medier på fredag.
Målet är att skapa ett aktivt höstlov för alla barn i skolåldern och för unga i Borgå överlag.
- För ett år sedan frågade vi barn och unga vad de skulle villa ha för aktiviteter i Borgå och då kom alla de teman fram som vi nu har gått in för att arrangera, säger Borgå stads ungdomsarbetare Karin Strengell.
Föreningar och organisationer med på ett hörn
Ifjol hade Borgå stads ungdomstjänster inte de resurser och den kapacitet som skulle ha krävts för ett så stort projekt. I år gick det bättre i och med att man nu hunnit med att engagera olika aktörer utifrån.
- Vi ville ha ett brett tema så att alla skulle kunna hitta någonting spännande. Vi har nu biblioteksväsendet med på ett hörn och olika föreningar och organisationer med här på Zentra, säger Strengell.
Eftersom måndagens tema var Mat och värld var till exempel Veganförbundet en av aktörerna på plats. På tisdag, då temat är kultur, kommer det att finnas dansare, cirkusartister och en magiker på plats.
Evenemang klockan runt
Ungdomsväsendet i Borgå har skapat dagar med färg och fest, mat och fart, ja meningsfull och lärorik sysselsättning men samtidigt på ett underhållande sätt.
Även om dagarna är fulla med action, så är det inte slut när klockan är fem. På kvällen mellan klockan 17 och 20 fortsätter man avgiftsfritt med öppna dörrar.
- Alla kvällar bjuder vi på någonting av det som har hänt här på Zentra under dagen. Till exempel kommer matdagen att fortsätta kring ett långbord med mat från Senegal, berättar Strengell.
Ännu finns det plats kring borden
Ungdomsarbetare Sara Tallsten var en av dem som stod vid spisen under måndagen. På eftermiddagen kokade hon risgrynsgröt och på kvällen skulle det bli – förutom mat från Senegal – karelska piroger.
- Jag har också havtornsmarmelad och transbärsmarmelad på gång. Bara den stelnat tillräckligt så är det dags att skära upp det hela i tärningar, säger Tallsten.
Trots att det kockades och pysslades i olika hörn i ungdomslokalen så hade det funnits plats för fler höstlovsfirare runt borden.
- Full fart, jo, det har det varit, men inte riktigt fullt hus. Fler skulle nog rymmas med, säger ungdomsarbetare Karin Strengell.
Det söta dominerar
Luka Muona och Linda Kraft var två av flickorna kring det festligt dukade bordet.
Det var tårtorna och sötsakerna som dominerade, men det fanns också en del salta bitar och granna grönsaker på bordet.
-Jo, det är riktigt trevligt här, men kakorna är nog för söta, konstaterade Linda.