Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Påkostat epokdrama, spelnördar i SKAM-tappning och par som möts vid altaret – missa inte de här tv-serierna

Från 2017
Uppdaterad 18.10.2017 10:40.
Dragonslayer666 luurit päässä tuijottaa tietokoneruutua.
Bildtext Så bra att man sitter som fastnaglad vid skärmen. Dragonslayer666 är det bästa som hänt Arenan sedan Skam.

Johanna Grönqvist, Janne Karinkanta och Silja Sahlgren-Fodstad bjuder in dig till ett samtal om serierna som engagerar hundratusentals tittare. Är du en av dem?

Vår tid är nu har marknadsförts med två laddade utlåtanden; ”svt:s största dramasatsning genom tiderna” och ”Sveriges svar på Downton Abbey”.

Men hur bra är den – berättelsen som tar sats fredsdagen 1945 och kretsar kring familjen Löwander som äger en anrik restaurang i centrala Stockholm?

Programmet är inte längre tillgängligt

En restaurang som dras med problem och drivs av en familj som inte kan enas om någonting. Bröderna Peter och Gustaf slåss om makten medan syrran Nina försöker hävda sin rätt att få välja sin egen väg.

Och högst på den hierarkiska tårtan tronar matriarken Helga som inte drar sig för att ha en åsikt om det mesta.

Är serien mer än ett snyggt skal och resultatet av ett proffsigt hantverk? Och hur hade det sett ut om vi gjort en finsk serie som tagit sats fredsdagen 1945?

Scen ur Vår tid är nu där köksmästare Stickan kallats upp till ägarfamiljen.
Bildtext Nej, det är inte bara menyn man planerar när familjen Löwander har möten.
Bild: SVT / Johan Paulin

Nörtti: Dragonslayer666 - Finlands svar på Skam?

Höstens största och bästa serieöverraskning är Nörtti: Dragonslayer666, ett Youtube-fenomen som nu blivit serie. Det hela handlar om tonårspojken Dragonslayer666 som är besatt av dataspel. Han lever för att spela och drömmen är att få tävla i de nordiska mästerskapen i e-sport i Jönköping.

Den virtuella krigaren - Spela upp på Arenan

Vägen till framgång är kantad av en lång rad uppoffringar, hårda fysiska och psykiska kamper - och starka känslor.

Det här är en otroligt humoristisk serie om spelberoende, eller snarare besatthet. Men det handlar också om gruppdynamik, ledarskap, maskulinitet och känslor.

Och allt detta på ett sätt som fångar en direkt.

Det här är lite som Skam men med mer humor och självironi. Och vi tre i studion är helt till oss i trasorna över de åtta avsnitt som ligger ute på Arenan.

Kuvassa Megaman, Obama, Dragonslayer666 ja Destroyer911 nojaavat autoon.
Bildtext Tjusiga tonåringar i höstens givna hit Dragonslayer666.
Bild: Yle Kuvapalvelu

Kärlek vid första ögonkastet - vid altaret

Det låter absurt. Med par som ingår äktenskap i samma veva som deras blickar för första gången möts, vid altaret.

Men så fungerar det när det danska konceptet Gift ved første blik eller Ensitreffit alttarilla släpps loss. Man har hunnit fram till den fjärde säsongen och fortfarande är det intressant att se hur väl experterna lyckats med sin Amor-lek i reality-form.

Huvudpersonerna verkar inte vara ute efter publicitet utan är på allvar engagerade i att hitta någon att dela sitt liv med. Det handlar om vardagliga scener där tittaren får ta del av en process som känns äkta.

De nygifta reflekterar över sina ambitioner och osäkerheter samtidigt som de försöker lära känna en främling som enligt några experter ska passa bra ihop med just dem. Det blir både pinsamt och gulligt, men inget frosseri.

Men skall vi tro på det här? Och varför känns just den här realityserien viktigare och riktigare än andra som handlar om relationer? Och kan vi som tittare där i hemmasoffan också lära oss nåt?

Vega Kväll

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln