Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Två ledande katalanska separatister häktade - stora protester i Barcelona

Från 2017
Uppdaterad 17.10.2017 07:24.
Jordi Cuixart (till vänster) som leder organisationen Omnium och ledaren för ANC, Jordi Sanchez, vinkade utanför Spaniens högsta brottmålsdomstol i Madrid innan de häktades.
Bildtext Jordi Cuixart (till vänster) som leder organisationen Omnium och ledaren för ANC, Jordi Sanchez, vinkade utanför Spaniens högsta brottmålsdomstol i Madrid innan de häktades.
Bild: EPA-EFE/JUAN CARLOS HIDALGO

I Madrid häktades sent på måndag kväll två mäktiga ledare för medborgarorganisationer som förespråkar katalansk självständighet. I Barcelona har det bankats i kastruller och samlats till protestmöten under kvällen och natten. Fler protester är att vänta.

Jordi Sánchez som leder Assamblea Nacional Catalana (ANC) och Jordi Cuixart som leder kulturorganisationen Omnium häktades på måndag kväll av Spaniens högsta brottmålsdomstol i Madrid.

Båda organisationerna har tiotusentals medlemmar.

Sánchez och Cuixart misstänks för uppvigling och riskerar upp till 15 år i fängelse.

En del anhängare till separatistledarna hade samlats utanför domstolen i Madrid inför domstolsförhandlingen.
Bildtext En del anhängare till separatistledarna hade samlats utanför domstolen i Madrid inför domstolsförhandlingen.
Bild: EPA-EFE/JJ GUILLEN

De organiserade demonstrationer i Barcelona den 20 och 21 september i protest mot den spanska polisens gripanden och razzior inför folkomröstningen om självständighet den 1 oktober.

Enligt domstolen misstänks de också för att ingå i "en strategisk kommitté vars syfte är självständighet för Katalonien".

Domaren meddelade dessutom att Sánchez och Cuixart kommer att hållas häktade utan borgen under hela den fortsatta rättegången mot dem.

Gripandena väcker stor ilska

Då nyheten om gripandena spreds i Barcelona började folk hamra på kastruller och kastrullock från fönster och balkonger.

Demonstranter samlades också utanför den katalanska regeringsbyggnaden på Plaça de Sant Jaume i centrum av Barcelona för att protestera mot gripandena.

- Vi är arga, en demokratisk stat borde inte fängsla människor bara för att de mobiliserar andra människor, sade den 22-årige demonstranten Bernat Morgades till nyhetsbyrån AFP.

Katalanska separatister gripna - stora protester - Spela upp på Arenan

Efter domstolens beslut hann både Jordi Cuixart och Jordi Sánchez spela in videofilmer med hälsningar till sina anhängare.

– Beklagligt nog har åklagaren beslutat att frihetsberöva oss. Det är en handling som inte motsvarar några rättsliga principer.

- Det syftar till att skrämma och straffa oss för att vi har försvarat vår rätt att protestera fredligt precis som vi har gjort så många gånger, sa Jordi Sánchez i sin video.

Hans organisation, ANC, har uppmanat till proteststrejker på tisdag.

Demonstranter protesterar mot att Sánchez och Cuixart häktats.
Bild: EPA-EFE/MARTA PEREZ

Källor: AFP, AP, Sveriges radio

.

Diskussion om artikeln