Kanderad ingefära - ett ganska nyttigt godis

Ingefära värmer, lindrar nästäppa och hjälper mot illamående. Det godaste sättet att äta ingefära är att kandera den.
Ingefärans friska och distinkta smak gör den till en underbar krydda, men är också en av de mest populära örtmedicinerna. Den heta roten är antiinflammatorisk och lätt antibiotisk och kan skydda mot förkylning.
Ingefära öppnar andningsvägarna och stimulerar blodcirkulationen. Många sångare går och knaprar på bitar av färsk ingefära för att hålla rösten i trim.
Ingefära hjälper också mot illamående, vare sig man är åksjuk, sjösjuk, magsjuk eller gravid.
Det godaste sättet att äta ingefära är att kandera den. Det blir ett gott, fräscht och ganska nyttigt godis som passar lika bra på kaffebordet som i medicinskåpet.
Det här behöver du:
- 400 g färsk ingefära
- 2 + 1 dl vatten
- ca 700 g socker
Så här gör du:
1. Skala ingefäran och skär den i 1 cm stora bitar.
2. Koka i 2 dl vatten under lock i 30 min tills bitarna är mjuka.
3. Häll bort vattnet.
4. Väg upp ingefäran och lägg tillbaka den i kastrullen med lika stor mängd socker.
5. Tillsätt 1 dl vatten.
6. Koka under omrörning tills sockerlagen har kokat bort och ingefäran blivit lite genomskinlig.
7. Häll socker i en stor skål. Lägg i ingefäran och rör om.
8. Låt bitarna torka på bakplåtspapper.
9. Förvara i lufttät burk.