Kläder efter väder
”Det finns inget dåligt väder – bara dåliga kläder” kan ju tyckas vara ett outhärdligt hurtigt uttalande när man står ute i parken och är blöt och kall och helst bara vill gå in.
Egentligen finns det ingen riktigt bra anledning till att frysa eller bli blöt. Det handlar bara om att lära sig principen för hur man klär sig på ett bra sätt enligt väderlek.
Lager-på-lagerprincipen
Alla utevistelser blir lättare och roligare om man är klädd på rätt sätt.
Om man väljer smart behöver man inte heller speciellt många olika plagg utan kan kombinera dem på olika sätt efter dagens väder. Lager-på-lagerprincipen är bra att utgå ifrån. Den består av tre lager:
Underställ
Det här lagret ska se till att hålla dig både varm och torr, men samtidigt vara tunt och smidigt så att det inte känns klumpigt under övriga lager.
Understället består av en tunn långärmad tröja och ett par långkalsonger i ull, siden, bambu eller syntet som värmer och samtidigt leder bort fukt från kroppen.
Vilket material man väljer är egentligen en smaksak och det enda man absolut bör undvika att ha närmast kroppen är bomull.
Bomull suger åt sig vätska och torkar väldigt långsamt så när en bomullströja väl blivit fuktig av svett får man dras med en kall och blöt tröja ganska länge innan den torkar.
På vintern kan det bli väldigt obehagligt och det går åt mycket kroppsvärme för att torka bomullskläder på kroppen.
De andra materialen värmer även om de är fuktiga och de torkar mycket snabbare än bomull.
Mellanlager
Det här lagret är ditt isolerande värmelager och det anpassar du efter temperaturen. Om det är en varm dag behöver du troligtvis inget mellanlager alls.
Vid omkring 10 °C är en tjock ylletröja lämplig och är det omkring 0 °C eller kallare kan du ha en tunn dunjacka och ett par långkalsonger i ullfrotté.
Skal
Skalet består av en jacka och ett par byxor som är helt vatten- och vindtäta. De bör också ha god ventilation i form av dragkedjor under ärmarna och på sidan av benet som man kan öppna när man blir varm och svettig för att släppa ut fukten.
Fråga efter skaljacka och skalbyxor i butiken. Vissa skalplagg har ett tunt foder men det är egentligen inte nödvändigt. Ett ofodrat skal är användbart året runt medan ett fodrat skal är bättre under vinterhalvåret.
Skalplagg kan helt ersätta regnkläder och har oftast större förmåga att stå emot vatten än vanliga regnkläder.
Det kan alltså vara värt att investera i ett bra skal för den som gillar att vara ute. Köper du ett skal av hyfsad kvalitet håller det i många år.
Förstärkningsplagg - det fjärde lagret
Om du ska sitta stilla ute i kallt väder, till exempel vid isfiske, kan du dra på en tjock dunjacka utanpå alltihop. Den tar du sedan av dig när du har packat ihop och ska påbörja färden hem igen.
Glöm inte mössan
Mössa, vantar och sockor är kanske det snabbaste sättet att reglera kroppstemperaturen. Det är enklare att dra av sig mössan och stoppa vantarna i fickan än att krångla av sig en tröja när man blir varm.
En mössa också ett bra sätt att få upp värmen när man har råkat klä sig för tunt. Ha alltid en mössa i väskan under vinterhalvåret.
All ull kliar inte
Dagens yllekläder är något helt annat än de stickiga långstrumporna som många minns från sin barndom.
Idag görs ylleunderställ i merinoull vars långa och mycket tunna fibrer gör att kläderna inte sticks.
När ull blir fuktig krusar sig fibrerna och bildar små luftfickor som dels gör att ullen isolerar trots att den är fuktig, dels gör att materialet torkar snabbt.
Till skillnad från tjusiga kashmirtröjor går ylleunderställ bra att tvätta i maskin, ofta på 40 °C. Ylle passar alltså bra även till utomhusträning under vinterhalvåret.
Håll värmen och humöret uppe
Både barn och vuxna som fryser blir lätt trötta och griniga och när man väl har börjat frysa kan det vara svårt att komma igång igen.
Håll koll på de andra du är ute med och lägg märke till om någon börjar se lite apatisk ut eller börjar bli inaktiv och svara enstavigt på tilltal.
Den som börjat frysa är oftast inte speciellt sugen på att börja röra på sig men det är det bästa sättet att bli varm igen. Tänk på att logik sällan fungerar på någon som redan börjat frysa.
Ge den frusne något varmt att dricka och hitta på någon aktivitet som gör hen varm. Det kan vara en lek eller en praktisk uppgift som att gräva en grop eller soffa att sitta på i snön (med sittunderlag förstås) eller samla ved.