Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Finnwatch: Wärtsiläs anställda i Indien har fått det bättre, men lönerna är för små

Från 2017
Uppdaterad 17.10.2017 13:57.
Wärtsiläs fabrik i Khopol i Indien.
Bildtext En ny, oberoende fackförening hör till förbättringarna vid fabriken i Khopol.
Bild: Finnwatch

Wärtsilä har börjat behandla anställda i Indien bättre, säger organisationen Finnwatch i en rapport. För två år sedan fick Wärtsilä skarp kritik efter en motsvarande granskning.

Usla löner, särskilt till inhyrd personal, begränsad möjlighet att engagera sig fackligt och misär hos underleverantörer - den kritiken levererade organisationen Finnwatch år 2015 mot Wärtsiläs verksamhet i Khopol i Indien.

Nu har organisationen granskat fabriken i Khopol på nytt och rapporterar alltså om positiv utveckling. Helt nöjd är man ändå inte.

Lönerna till de fabriksanställda är fortsättningsvis för små. Särskilt inhyrd arbetskraft får löner som inte nödvändigtvis räcker för att klara livhanken, påpekar Finnwatch.

Nytt fack får beröm

Den främsta förbättringen är enligt Finnwatch att en ny, oberoende fackförening numera kan verka vid fabriken. Enligt organisationen var det tidigare fabriksledningen som administrerade den fackliga verksamheten.

- Personalens rättigheter garanteras bäst när de anställda själva kan övervaka förhållandena. Det nya facket vid fabriken har bland annat fått till stånd bättre ersättningar för övertid, säger Anu Kultalahti, forskare vid Finnwatch.

En skylt där det står "Wärtsilä employees union".
Bild: Finnwatch

Wärtsilä får i den nya rapporten beröm också för utmärkt nivå på arbetarskyddet och för sin öppenhet.

- Vi fick komma in i fabriken för att intervjua anställda och vi kunde föra en konstruktiv diskussion med bolaget, säger Kultalahti.

Efterlyser bättre koll på underleverantörer

När det gäller underleverantörer som fabriken i Khopol använder sig av har Finnwatch fortfarande invändningar.

- Efter vår senaste rapport avbröt Wärtsilä samarbetet med en underleverantör som fick skarp kritik. Men bolaget borde ytterligare förbättra kontrollen av underleverantörer, säger Kultalahti.