Chokladtryfflar med honung är smygnyttigt godis – här med smak av lavendel och ingefära

Ett enkelt sätt att göra chokladgodis, som man kan smaksätta precis som man vill är att göra chokladtryfflar.
Choklad är nyttigt som det är, men i tryfflar kan man passa på att tillsätta fler hälsosamma och goda ingredienser så att man får godis som både är gott och lite smygnyttigt.
Huvudingredienserna i chokladtryfflar är mörk choklad och vispgrädde. Ibland tillsätter man glykossirap och smör också, men jag ersatte dem med honung för att göra tryfflarna lite nyttigare.
Det är viktigt att välja en så bra choklad som möjligt. Ta gärna en med en kakaohalt på 85 procent och så få andra tillsatser som möjligt.
Läser man innehållsförteckningen ska kakaomassa stå först och socker bör komma ganska långt ner i listan.
Glad av choklad – ingen myt
Choklad innehåller antioxidanter, kalium, magnesium och aminosyran tryptofan som stimulerar kroppens produktion av serotonin.
Serotonin är en signalsubstans som får oss att känna oss lyckliga. Det är alltså ingen myt att man blir glad av choklad.
Lavendeltryfflar lugnar ner
Lavendel och choklad tycker jag är en fantastisk smakkombination. I de här tryfflarna använder jag torkade lavendelblommor. De ger en mild och elegant smak som påminner om England och afternoon tea.
Lavendel är lugnande och rogivande. Därför passar lavendeltryfflar utmärkt för den som känner sig lite stressad eller orolig.
Vill du göra lavendeltryfflar behöver du:
1 dl grädde
2 msk torkade lavendelblommor
340 g choklad 85 %
6 msk honung
Lite flingsalt
Gör så här:
1. Hacka chokladen fint.
2. Häll grädde och lavendelblommor i en kastrull och låt dem nästan koka upp. Dra av från plattan och låt dra i 5 minuter. Sila sedan genom en finmaskig sil. Pressa ur grädden ur blommorna ordentligt.
3. Smält chokladen på låg värme i ett vattenbad.
4. Värm upp grädden igen tills den nästan kokar. Häll i chokladen och rör kraftfullt tills chokladen smälter. Tillsätt honungen och rör till en blank smet.
5. Häll upp i en pappersklädd form och låt stå i kylen i ca 3 timmar tills smeten stelnat.
6. Skär upp i 3 cm stora rutor med en vass kniv och lägg rutorna på ett fat med bakplåtspapper.Strö tre lavendelblommor och några saltflingor på varje ruta.
Ingefärstryfflar är bra för blodcirkulationen
Ingefärans friskhet och hetta passar också bra till choklad. Den motverkar förkylning, stimulerar blodcirkulationen och är inflammationshämmande.
Kanel är värmande och motverkar gaser i magen, så den här tryffeln passar utmärkt till kaffet efter maten.
Vill du göra ingefärstryfflar behöver du:
50 g färsk skivad ingefära
2 tsk malen kanel
340 g choklad 85 %
1 dl grädde
6 msk honung
1 dl bipollen
Gör så här:
1. Hacka chokladen fint och skala ingefäran och skär den i skivor.
2. Häll grädde och ingefära i en kastrull och låt småputtra i 5 minuter. Ta kastrullen från plattan och låt blandningen dra i 10 minuter. Lyft sedan upp ingefäran ur grädden.
3. Smält chokladen på låg värme i ett vattenbad.
4. Värm upp grädden igen tills den nästan kokar och tillsätt kanelen.
5. Häll grädden i chokladen och rör kraftfullt tills chokladen smälter. Tillsätt honungen och rör till en blank smet.
6. Häll upp i en pappersklädd form och låt stå i kylen i ca 3 timmar tills smeten stelnat.
7. Gör små bollar av smeten.
Rulla tryffelbollarna i bipollen
Det är snyggt att rulla tryfflar i något. Vanligtvis rullar man tryfflar i kakao eller kanel. Här använder jag bipollen, som är både vackert och näringsrikt.
Bipollen innehåller 20 olika aminosyror som bildar protein i kroppen, vitaminer, mineraler, enzymer och antioxidanter. Ingefärstryffeln blir väldigt matig, nästan som en minimåltid.