Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tidigare partisekreteraren Jungner: Risk för socialdemokratisk grundstötning i presidentvalet

Från 2017
Mikael Jungner
Bild: Pekka Tynell /YLEISRADIO

Tidigare partisekreteraren Mikael Jungner levererar en bredsida mot SDP:s presidentvalsplaner.

I Samlingspartiets språkrör Verkkouutiset skriver Jungner att beslutet att ställa upp en egen kandidat kommer att slå tillbaka mot partiet.

- Än en gång står vi inför inför ett traditionellt val, där ett parti som klamrat sig fast vid förgången storhet och föråldrade förfaringssätt är på väg mot en grundstötning helt i onödan, skriver Jungner.

Om opinionssiffrorna fortsätter att utvecklas i nuvarande riktning kommer stödet för SDP att mätas i promille, inte i procent, fortsätter Jungner.

Enligt Jungner var det ett misstag av socialdemokraterna att inte ställa sig bakom Sauli Niinistö i presidentvalets första omgång.

- I alla viktiga frågor är Niinistö på exakt samma linje som SDP. Dessutom har Niinistö skött sitt jobb bra, han är mycket populär och uppställd för en obunden folkrörelse. Vad hade varit naturligare än att ställa sig bakom Niinistö?

Jungner skriver att fler partier än SDP hade varit betjänta av att ställa upp för Niinistö.

- Där hade man haft en möjlighet att lära sig något nytt om hur man gör politik i den digitala tidsåldern, sammanfattar Jungner.

Bittra erfarenheter från tidigare presidentval

Mikael Jungner har själv färsk erfarenhet av att ordna presidentvalskampanjer för SDP.

Som partisekreterare var Jungner en av krafterna bakom tidigare statsministern Paavo Lipponens kandidatur i det senaste presidentvalet.

Lipponens anspråkslösa valresultat var en bidragande orsak till att Jungners period som partisekreterare blev kortvarig.

Diskussion om artikeln