Sexuella antastanden vanliga i bussar och metro: "När jag vände mig om stod han där med könet i handen"
Någon rör vid en flickas intima delar i metron, någon sätter sig bredvid i bussen och börjar smeka lår och försöker röra brösten. Så ser sexuella antastanden ut i kollektivtrafiken i Helsingfors. Någon är oftast en man och får sällan ett straff trots att händelsen polisanmälts.
– Som ung studerande stod jag i en full buss. Jag stod inklämd vid mittendörren och plötsligt inser jag att en man klämmer sig mot mig och jag hörde hur han flämtade vid min sida. När jag vände mig mot honom såg jag att han stod med sitt kön i handen och gnuggade sig mot mig, berättar en kvinna som vill vara anonym.
– Jag hade inte sinnesnärvaro att säga till honom och det föll mig inte heller in att göra en polisanmälan, säger kvinnan.
Sker speciellt ofta i metron
Kampanjen #metoo (jag också) på sociala medier har satt ljuset på sexuella ofredanden. Ett ställe där ofredanden görs är i allmänna färdmedel som bussar, spårvagnar, metron och tåg.
– Jag diskuterade nyss med min kollega om att en ung flicka i går antastats i metron. Det hade skett handgripligen, varit skrämmande och någon hade rört vid hennes intima delar. Vi får vetskap om liknande fall med jämna mellanrum, säger Kristiina Hannila, ansvarig för arbetet mot sexualvåld på Flickornas hus i Helsingfors.
Hannila säger att speciellt metron verkar vara ett ställe där många blir sexuellt antastade.
– Metrovagnen kan vara tom och där finns inte alltid ordningsvakter på plats.
"Antastaren sätter sig bredvid och börjar tafsa"
Flickornas hus eller Tyttöjen talo erbjuder bland annat stöd och hjälp åt kvinnor som har blivit utsatta för sexuellt våld. Hannila säger att hon uppmanar dem som söker hjälp att också göra en polisanmälan om sexuellt antastande.
– Alla gör inte det utan skäms för det som hänt. De tänker att situationen redan är förbi och att de inte skadats och känner sig äcklade. Alltid kontaktar de inte heller ordningsvakterna, säger Hannila.
Helsingforspolisen har till och med slutet av september fått 64 anmälningar om sexuellt antastande i år. Kriminalkommissarie Teija Koskenmäki-Karaharju vid Helsingforspolisen säger att flera av de misstänkta antastandena har ägt rum i kollektivtrafiken.
– Det är ett stängt utrymme med många människor så det är logiskt att det sker där. Det vanliga är att antastaren sätter sig bredvid eller mitt emot. Först pratar personen med offret men väldigt fort går det till att hen rör vid låret eller brösten eller försöker göra det. Beteendet är sådant att offret upplever beröringarna som sexuellt färgade.
Koskenmäki-Karaharju säger att det nästan alltid är en man som antastar en kvinna.
Kristiina Hannila på Flickornas hus säger ändå att också pojkar, män och icke-binära drabbas av antastanden.
Över hundra anmälningar, men få åtal
Antalet polisanmälningar om sexuellt antastande i Helsingfors var i fjol 130. Under fjolåret löste polisen omkring en tredjedel av antalet anmälda fall. För att polisen ska räkna ett fall som löst ska gärningsmannen hittas. Oftast leder det till att ärendet går till åklagare för åtalsprövning.
Under fjolåret och det här året har det väckts fem åtal vid Helsingfors tingsrätt där det huvudsakliga åtalet varit sexuellt antastande.
Straffet för sexuellt antastande är enligt lagen böter eller fängelse i sex månader.
Det viktigaste är att ta hand om sig själv och ta sig ur situationen. Fastän man inte vet vem det är kan man vända sig om och säga "sluta!".
Teija Koskenmäki-Karaharju, Helsingforspolisen
Koskenmäki-Karaharju säger att om polisanmälan görs snabbt och om antastaren fastnat på bild i övervakningskameror kan polisen lösa brottet och hitta gärningsmannen.
– Om den misstänkta inte kan identifieras avbryts förundersökningen.
Men vad ska man då göra om man står i en full spårvagn och märker att någon rör vid ens bak och man har svårt att se vem det är?
– Det viktigaste är att ta hand om sig själv och ta sig ur situationen. Fastän man inte vet vem det är kan man vända sig om och säga "sluta!". Den som gjorde det vet ändå vad som menas. Efter att ha tagit sig ur situationen kan man ringa polisen. Ett annat alternativ är att kontakta föraren men hen har små möjligheter att göra något åt saken, säger Koskenmäki-Karaharju.
"Sker ofta på veckosluten när människor är berusade"
Jaakko Heinilä, säkerhetsexpert på Helsingforsregionens trafik (HRT), säger att ofredanden också kommer till HRT:s kännedom.
– Det typiska är att det sker under veckoslut eller på nätter när människor är berusade. Både finländare och invandrare gör sig skyldiga till trakasserier. Jag kan inte säga att det är väldigt vanligt, men det händer och därför ska vår personal ingripa i det här, säger Heinilä.
Heinilä säger att det kan vara besvärligare för chauffören att ingripa i bussen då hen samtidigt borde köra så att det är tryggt för alla.
Enligt honom ska den som utsätts för trakasserier i första hand anmäla det till polisen och inte till HRT.
Flera färdmedel har övervakningskameror men enligt Heinilä förstörs inspelningarna på 3-5 dygn och därför ska en polisanmälan göras snabbt för att polisen ska kunna titta igenom kamerainspelningen.