Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Heikkinen kan bli OS-joker i lagsprint: "Tränarna bestämmer"

Från 2017
Matti Heikkinen.
Bildtext Matti Heikkinen fick med sig ett VM-brons förra vintern i Lahtis.
Bild: All Over Press

Finland försvarar OS-guldet i lagsprint i vinter. Matti Heikkinen utesluter inte en start. ”Det är ett jokerkort som vi tittar på enligt hur läget ser ut”, säger han enligt STT.

För fyra vintrar sedan släckte Iivo Niskanen och Sami Jauhojärvi den finländska guldtorkan i OS-sammanhang. Duon åkte hem segern i lagsprint i klassisk stil efter en dramatisk tävling i Sotji.

Samma duo åkte hem en ny medalj på distansen i hemma-VM i Lahtis förra säsongen. Då var det minst lika spännande. Niskanen var på väg mot guld när han stupade i kamp med en norrman på stadion. I stället för guldfest blev det ett brons.

Nu har Jauhojärvi lagt skidorna på hyllan och Niskanen är klart vassare i den klassiska tekniken. Vilka som ska försvara guldet i februari är givetvis oklart, men Matti Heikkinen öppnar dörren när han räknar upp sina OS-distanser.

– Tremilen, femton kilometer och femmilen – och eventuellt lagsprinten. Det är ett jokerkort som vi tittar på enligt hur läget ser ut, säger han enligt STT.

Ett av de stora OS-hoppen

Heikkinen har genom åren gjort sig känd som en specialist på långa sträckor, men lagsprinten passar egentligen väldigt bra för distansåkare på grund av de relativt långa banorna och korta pauserna mellan sträckorna.

– Tränarna bestämmer vilka som åker i det laget, konstaterar Heikkinen.

Heikkinen går in i OS-säsongen som ett av de största blåvita hoppen. Förra vintern hittade han en annan stabilitet i sina insatser och lyckades även kröna säsongen med ett VM-brons på femmilen. Nu ska han försöka fylla på prisskåpet med sin första OS-medalj.

– Jag tänker på att utveckla mig hela tiden. Tack vare det kommer medaljer. Jag kan spelets regler utantill. Jag kan inte göra något speciellt för att fixa en medalj. Jobbet ska räcka dit.

Diskussion om artikeln