Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Arbetsminister Lindström: Kvaliteten bör beaktas i köptjänster för handikappservice

Från 2017
Uppdaterad 17.10.2017 17:28.
Jari Lindström, arbetsminister.
Bild: Lehtikuva

Arbetsminister Jari Lindström (Blå framtid) har sänt ett brev till kommunerna för att påminna dem om kvaliteten när det gäller upphandling av tjänster inom handikappservicen.

Minister Lindström framhåller att ingen till exempel ska behöva byta bostad på grund av ny konkurrensutsättning, när det är fråga om tjänster som en människa behöver hela livet.

Han skriver också att kommunerna inte anammat den nya upphandlingslagens möjligheter att beakta kvaliteten när det gäller köptjänster för personer som behöver mer hjälp i vardagen.

Upphandlingen av tjänster har väckt stor uppmärksamhet i och med handikapporganisationernas medborgarintiativ, som nyligen uppnådde gränsen 50 000 underskrifter för att behandlas i riksdagen.

"Personer med funktionsnedsättning bör undantas lagen om offentlig upphandling"

Under hashtaggen ingen marknadsvara befarar organisationerna att upphandling görs på ekonomiska villkor i stället för att tänka på dem upphandlingen berör - personer med funktionsnedsättning som behöver hjälp och stöd i vardagen på sitt modersmål.

Enligt initiativet är det illa att tjänster för personer med funktionsnedsättning enligt lagen ska konkurrensutsättas.

I stället föreslås att tjänster som omfattar nödvändig hjälp och nödvändigt stöd för sådana personer ska undantas från lagen om offentlig upphandling.

Lindström: Servicesedlar möjliga i vissa fall

Minister Lindström säger i brevet till kommunerna att själva upphandlingslagen inte innehåller något krav på att handikappservicen ska konkurrensutsättas.

Han påpekar att man kunde tänka sig ett system med servicesedlar, där klienten själv kan välja tjänsteleverantör.

Så kallad direktupphandling kan bli aktuell i enskilda fall, om det är fråga om att trygga ett betydelsefullt vård- eller klientförhållande och ifall det skulle vara oskäligt att byta tjänsteleverantör.

- Man behöver inte konkurrensutsätta en persons vårdhem fler än en gång, understryker Lindström.

Finlands upphandlingslag baserar sig på EU:s upphandlingslagstiftning.