Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

”Och priset går till … ” – Svenska Yles litteraturpris enväldiga domare har fattat sitt beslut

Från 2017
Bokbloggaren Jessica Andersin.
Bildtext Bokbloggaren Jessica Andersin har utsett Svenska Yles litteraturpristagare 2017.
Bild: YLE/Marit Lindqvist

- Det har varit ett spännande uppdrag och det känns nästan lite tomt nu när det är över, säger bokbloggaren Jessica Andersin som under det senaste halvåret läst sig igenom det mesta som utkommit i skönlitterär väg i Svenskfinland under detta åt.

Barnböcker, kapitelböcker för unga, essäer, noveller, poesi och romaner … Genrerna är många och skalan är vid och djup i den finlandssvenska litteraturen, det har Jessica Andersin fått erfara, och hon räknar med att allt som allt ha läst mer än 40 verk.

Jessica Andersin säger att hon inte fäst sig vid några övergripande teman i årets finlandssvenska bokskörd, men hon gläder sig framför allt över den vibrerande barn- och ungdomslitteraturen:

- Det har utkommit fina bilderböcker, men också några intressanta kapitelböcker för mellanåldern.

Till vardags jobbar Jessica Andersin i en bokhandel och hon upphör inte att förvånas över den mängd historiska skildringar som utkommer på finskt håll, något som det också finns exempel på i årets finlandssvenska bokutgivning.

På frågan om det finns böcker i högen som hon kanske inte spontant skulle ha fått för sig att läsa, men som hon är glad över att ha fått anledning att läsa under sitt engagemang som enväldig domare lyfter Jessica fram just en av dessa historiska romaner:

- Lars Strangs historiska roman De okuvliga är ett gott exempel. När jag läste baksidestexten och insåg att berättelsen utspelar sig under Stora ofreden och 1700-talet i Österbotten blev det inga spontana glädjerop. Men när jag började läsa boken fick den mig på fall, och jag blev verkligen positivt överraskad. Det var en mycket gripande skildring. Det var rätt åt mig!

- Jag har inte fördomar mot historiska romaner i sig, men sådär spontant är det kanske inte en genre eller ett tema som jag i första hand är intresserad av, konstaterar Jessica Andersin.

Två högar med böcker, i den främre högen är böckerna öppna.
Bild: Mostphotos

Inga mindervärdeskomplex, tack!

Jessica Andersin är en storläsare och har därmed ett stort bokbagage att jämföra med – hur tycker hon att den finlandssvenska litteraturen står sig i jämförelse med litteratur från andra länder, andra kulturer och språkområden?

- På det stora hela tycker jag att den finlandssvenska litteraturen är kvalitativt högststående. Det är synd att många, inklusive jag själv, har ett visst mått av lillebrorskomplex gentemot till exempel den svenska litteraturen. I en recension av en finlandssvensk deckare läste jag att recensenten tyckte att boken var riktigt bra för att vara finlandssvensk …

Det finns många skribenter som vill ge ut böcker idag och trycket på de finlandssvenska förlagen är stort, men enligt Jessica Andersin måste det finnas en sträng gallring så att det som ges ut i bokform verkligen håller måttet.

- Men om man ser till bredden av genrer och teman så finns det något för alla och envar, vilket är glädjande.

Och priset går till …. Adrian Pereras White Monkey!

Under läsningens gång plockade Jessica Andersin ut en handfull verk som hon ansåg var bra kandidater till att få Svenska Yles litteraturpris.

Men så dök det upp ett verk som stack ut ur bokhögen, och det var debutanten Adrian Pereras lyriksamling White Monkey.

Pärmen till Adrian Pereras diktverk "White Monkey".
Bild: Förlaget M

Prismotiveringen lyder:

”Med finstämd precision och skickliga radbrytningar tecknas i lyrikform en berättelse om att sticka ut på grund av sin hudfärg. Samtidigt som de fiktiva livsödena, pojken, mamman, pappan, mormodern, griper läsaren som sådana, skildrar de även mer allmängiltiga teman som hudfärg, utanförskap och gemenskap.

I Märta Tikkanens anda skriver Perera om någonting tillsynes djupt personligt som samtidigt sätter läsaren på plats och tvingar hen att lyssna och begrunda.

White Monkey är en bok att kontemplera i ensamhet eller diskutera i grupp. Den är ett sorgligt aktuellt verk i det rådande kyliga och rasistiska samhällsklimatet, utan att för den delen tumma på sin litteraritet. Sjuttiofem sidor rent guld.”

Lyssna på intervjun med Jessica Andersin:

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln