Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty: Burmesiska säkerhetsstyrkor har gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten

Från 2017
En rohingyaflykting har tagit skydd under ett paraply med sin baby i flyktinglägret Thangkhali, Coxbazar, Bangladesh 12.10.2017.
Bildtext En rohingyaflykting med sin baby tog skydd under ett paraply i flyktinglägret Thangkhali, Coxbazar, Bangladesh 12.10.2017.
Bild: EPA-EFE/ABIR ABDULLAH

Hundratusentals rohingyer har utsatts för en utbredd och systematisk attack som utgör brott mot mänskligheten. Det visar Amnesty Internationals mest detaljerade rapport hittills om händelserna i den burmesiska delstaten Rakhine.

Över 530 000 rohingyer har tvingats fly den norra delen av delstaten Rakhine efter att rohingyagerillan Arsa (Arakan Rohingya Salvation Army) anföll polisposteringar i delstaten den 25 augusti.

Under de gångna sju veckorna har rohingyerna i Rakhine utsatts för mord, tvångsfördrivning, tortyr, våldtäkt, förföljelse och andra omänskliga handlingar som att hindra tillgången till mat och andra livsuppehållande åtgärder.

Amnesty konstaterar att de burmesiska säkerhetsstyrkornas hämndaktion syftar till att driva ut dem ur Burma för gott och att grymheterna utgör brott mot mänskligheten.

"De hade mycket tjocka käppar"

Rapporten bygger bland annat på vittnesmål från över 120 människor från den muslimska minoritetsgruppen rohingya.

Vittnesmålen är grym läsning. En 30-årig kvinna som bara kallas S.K. i rapporten berättar vad som hände henne och andra kvinnor i byn Min Gyi:

Vi var fem kvinnor som togs av fyra soldater i militäruniformer. De tog våra pengar och våra ägodelar. Sedan slog de oss med träkäppar.

Jag hade mina barn med mig. De slog dem också. Shafi, min tvåårige son slogs hårt med en käpp. Ett slag och så var han död...

Tre av mina barn dödades. 10-årige Mohamed Osman och 5-årige Mohamed Saddiq dödades också. Andra kvinnor hade också med sig barn som dödades.

Alla kvinnor tvingades klä av sig. Jag hade pengar gömda i kläderna och de tog dem...

De hade mycket tjocka käppar. Först slog de oss i huvudet för att göra oss svaga. Sedan slog de oss i underlivet. Sedan våldtog de oss.

En flygbild tagen den 27 september visar brända byar nära Maungdaw i Rakhine.
Bildtext En flygbild tagen den 27 september visar brända byar nära Maungdaw i Rakhine.
Bild: AFP / Lehtikuva

S.K. beskriver alltså händelser i byn Min Gyi i Maungdaw-distriktet i Rakhine.

På morgonen den 30 augusti anlände burmesiska säkerhetsstyrkor till Min Gyi. De förföljde rohingyer som flydde ner till floden.

Därefter separerade de männen och äldre pojkar från kvinnor och yngre barn. Efter att ha avrättat ett stort antal män och pojkar tog de kvinnorna till närliggande hus för att våldta dem.

Sedan tände de eld på husen.

Satellitbilder som presenterats av exempelvis The Guardian har bekräftat flyktingarnas berättelser om att största delen av byn bränts ner.

Amnesty har också kunnat bekräfta flera av rohingyernas vittnesmål genom analys av videor och satellitbilder.

Amnesty kräver riktade sanktioner mot ansvariga individer

Enligt Amnesty har ett dussintal ögonvittnen till de allra värsta övergreppen genomgående pekat ut specifika enheter som ansvariga.

Amnesty anser att det är hög tid för det internationella samfundet att agera för att få slut på våldsvågen.

Organisationen vill att omvärlden säger upp militärt samarbete med Burma, inför vapenembargon och riktade sanktioner mot ansvariga individer.

Diskussion om artikeln