Polischef: Oxhamns skola inte unik - drogtillslag på annat håll skulle ge samma resultat
Oxhamns skola är inte unik. Ett polistillslag bland högstadieungdomar i någon annan skola i Österbotten skulle sannolikt ge samma resultat som tillslaget i Jakobstad. Det säger Kari Keski-Opas, biträdande polischef vid Österbottens polisinrättning.
Enligt Keski-Opas rör sig betydligt större mängder droger i Österbotten nu än för bara 5-10 år sedan. Inte nödvändigtvis så att antalet kilogram skulle vara större, det är snarare tvärtom.
Istället handlar det om att antalet användardoser ökat. Av små mängder syntetiska droger fås ofta många användardoser, vilket gör att jämförelser med drogmarknaden för exempelvis tio år sedan lätt blir haltande.
- Vi måste komma ihåg att drogerna når vårt område genom betydligt fler kanaler nu jämfört med tidigare. En stor andel har beställts på nätet och anländer per post, säger Keski-Opas.
Samma faktum har till stor del förändrat tullens arbete.
- Färjförbindelsen mellan Vasa och Umeå utpekas nu som huvudrutt för drogerna in till Österbotten, men det stämmer inte. Det mesta anländer med post, uppger Tullens brottsbekämpningschef Hannu Sinkkonen för Yle Pohjanmaa.
Färjans betydelse inte ökat
Kari Keski-Opas anser inte heller att Wasa Express skulle vara ett skepp lastat med mer droger än förr.
- Visst har vi gjort både större och mindre beslag på färjan och det är en kanal för droger in till vårt område, men andra kanaler är mer betydelsefulla, säger Keski-Opas.
Enligt den biträdande polischefen anländer större mängder droger via landsvägen såväl söderifrån som norrifrån.
Har färjans roll förändrats så att det skulle anlända mer droger med den nu jämfört med tidigare?
- Nej, det är inte min uppfattning att färjans betydelse skulle ha ökat i jämförelse med andra kanaler.
Nedåt i åldrarna
Samtidigt är det ett faktum, enligt polisen, att användningen av droger kryper nedåt i åldrarna.
Förra veckans nyhet om polisens tillslag i bland annat Oxhamns skola, som resulterade i att ett tjugotal ungdomar nu är misstänkta för straffbart bruk av narkotika, kom därför inte som någon överraskning för Keski-Opas.
- Jakobstad är inte värre än någon annan ort. Jag tror att man kunde få ungefär samma resultat om man gjorde motsvarande tillslag vid någon annan skola i Österbotten, säger Keski-Opas.
Narkotikabruket har alltså blivit allmännare?
- Det har det. Det visar också vår statistik över drograttfylleri. Sedan flera år tillbaka är det tyvärr ständigt fler som kör påverkade av narkotika.
Utvecklingen bekymrar
Utvecklingen bekymrar polisen i Österbotten och därför prioriteras narkotikabrott rätt högt enligt Kari Keski-Opas.
- Det fungerar ju så att med drogerna följer en stor del annan kriminalitet, som till exempel egendomsbrott och våldsbrott, så jag menar att vi måste ha drogerna rätt högt på dagordningen för att kunna hålla situationen under kontroll.
Viktigast vore enligt Keski-Opas att få ner efterfrågan, men till det behövs insatser från hela samhället.
- Vi brukar landa på någonstans mellan 30 och 40 grova narkotikabrott på vårt område årligen. Verksamheten är mer organiserad än förr och det rör sig större laster åt gången.
Har ni någon aning om hur stor andel droger som går er förbi?
- Nej, det är nästan helt omöjligt att få fram sådana uppgifter. Men jag tror inte jag har helt fel om jag säger att vi får tag i under hälften.