Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Minnen från Barnmorskeinstitutet: "Glädje och jubel, men ibland sorg och smärta som gick genom hela ens varelse"

Från 2017
Uppdaterad 20.10.2017 14:55.
Nyfödd baby ligger inne i en sjal.
Bild: Dara Khaled/Mostphotos

Det sista barnet har fötts på Barnmorskeinstitutet. Vi har samlat in era minnen från förlossningssjukhuset.

Efter att ha varit verksamt i nästan sex årtionden stänger Barnmorskeinstitutet sina dörrar för gott. Väggarna har bevittnat hundratusentals livsöden, här är några av dem.

"Det var i mitten av november året 1996. Jag väntade mitt andra barn och jag hade gått 15(!) dagar över den beräknade tiden. Jag hade blivit inkallad för att förlossningen skulle hjälpas på traven.

På eftermiddagen var det äntligen dags. Vi hade radion på i förlossningssalen och precis innan jag skulle föda frågade barnmorskan ifall jag ville att radion skulle kopplas av. Nej sade jag bestämt.

Ute hade det redan börjat skymma och det första snöovädret hade anlänt till Helsingfors. I radion spelades Metallicas sång Hero of the day.

Klockan halv fem såg vårt andra barn och vår första son dagens ljus. Vår lilla hjälte!"

gatulampa i snöfall
Bild: Yle/Erica Vasama

"Vårt första barn föddes här i april 2004. Kommer ihåg hur fint jag tyckte det såg ut. Som ett vanligt rum, inte som ett sjukhus. Förlossningen gick bra och personalen var fantastisk."

Min älskade dotter föddes där för 20 år sedan. Hon var och är fortfarande det vackraste som finns

"När jag väntade mitt fjärde barn 1987 togs jag in på Barnmorskeinstitutet. Där berättade jag för den vänliga barnmorskan att jag redan från tidigare hade tre döttrar som alla var födda på Kvinnokliniken.

- Gratulerar, förresten här på Barnmorskeinstitutet brukar vi vanligtvis leverera pojkar, sade hon skämtsamt. Det blev faktiskt en pojke!

Också nästa barn som föddes på Barnmorskeinstitutet 1987 blev en pojke. Inte för att det var huvudsaken, vare sig det är en pojke eller flicka är det alltid lika underbart, men lite skojigt känns det minnet ändå."

"Min älskade dotter föddes där för 20 år sedan. Hon var och är fortfarande det vackraste som finns! Minns utsikten från fönstret och den kalla vårluften."

babyhand håller i vuxen
Bild: Pixabay/Jarmoluk

"Jag födde min dotter där för länge sen, hade sådan tur att BB i Borgå var stängt och skulle öppnas följande morgon kl 7.00, min dotter föddes kl 3.05!"

"Min första dotter föddes där..minns det som idag..året var 1991..nu bor vi i Närpes."

Nu finns det bara BB med nonstop- eller löpande band-princip

Barnmorskeinstitutet i all sin ära, men en del saknar också de mindre förlossningssjukhusen som har stängt.

"Endast ett bittert minne om att de kvinnor som önskat föda i Borgå hade Barnmorskeinstitutet som ett alternativ. Borgå behövdes inte för i Helsingfors finns det utrymme."

"Min framlidne far föddes på Barnmorskeinstitutet den 12 oktober 1945. Kriget var äntligen över. Synd bara, att min farmor var 40 år, när hon blev med barn för tredje gången! Barnmorskeinstitutet var förutom en sjukhusskola för blivande barnmorskor, även ett mänskligt barnbördshus. Nu finns det bara BB med nonstop- eller löpande band-princip!"

Jag fick vara med om så många underbara ögonblick

De som har jobbat på sjukhuset har fått bevittna både glada och smärtsamma stunder. En barnmorska som har fötts på Barnmorskeinstitutet berättar om hur hon själv, 24 år senare, började jobba där.

"Jag fick vara med om så många underbara ögonblick, fick hjälpa så många mammor föda barn, fick hjälpa så många pappor se hur viktig deras roll är från första början.

Livet på förlossningsavdelningen var alltid fullt med känslor. För det mesta var det glädje och jubel efter fysisk smärta och utmattning, men ibland var det sorg och smärta som gick genom hela ens varelse, genom alla dimensioner."

Det finns också historier om förlossningar med mycket dramatik.

"Jag föddes där sommaren 1974. Hade navelsträngen två varv runt halsen har mamma (som var 18 årig förlossare) senare berättat, men det fixade personalen bra! Och både mamma och jag klarade förlossningen slutligen väl."

"Jag föddes där år 1956. Född i vecka 24. Vägde 1010 gram och var 36 cm. Arvo Ylppö räddade mitt liv!"

Nyfödd baby
Bild: Heidi Grandell-Sonck

Nya mjuka värden

En barnmorska som jobbade på sjukhuset berättar om hur nya värden kom in i vården.

" Mycket utvecklades under de åren jag fick jobba där: mammorna fick bestämma mera över smärtlindring, "Storkboet" avdelningen där man kunde föda naturligt, utan medicinska interventioner grundades, sjukhuset fick WHO "Baby Friendly Hospital" -bemärkelsen, vilket betydde att mammorna fick en ordentlig chans att lära sig amning.

Jag fick lära mig så mycket och tänker med vemod på att Barnsmorskeinstitutets sjukhus nu stänger sina dörrar."

Storkboet är en avdelning som många minns med värme,bland annat den här mamman.

"Födde vårt första barn, en midsommarpojke på Storkboet året 2009, det var en fin, smidig första förlossning som jag aldrig kommer att glömma.

En barnmorska önskade oss välkomna åter och ja där var vi ju sen igen på Storkboet och födde lillasyster med raketfart en vintermorgon 2011.

Än en gång tackade de oss och välkomnade oss åter, till vilket jag svarade att nej tack, två barn på mindre än två år räcker bra.

Då visste jag inte att jag ännu en gång skulle få föda på Storkboet, hösten 2012, en liten överraskning till lillebror. Nu är vår familj komplett så tackar ödmjukt alla barnmorskor på Storkboet!"

"Svett, tårar, smärta, lycka, skörhet, mjölk, amning, trötthet, trygghet, underbara barnmorskor och bara så mycket kärlek med tre barn (08, 11, 17). Tack Barnmorskeinstitutet!"

Barnmorskeinstitutets sjukhus.

Snipp snapp snut, nu är Barnmorskeinstitutets saga slut

Idag onsdag klockan 13.59 tas den sista föderskan in.

Artikeln har uppdaterats med nya minnen vartefter att de har kommit in

Diskussion om artikeln