Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Rabarberglasstårta med maräng – både syrlig och söt

Från 2017
Uppdaterad 18.05.2021 10:28.
Glasstårta på serveringsfat i Strömsö villans kök
Bild: Yle/Carina Ahlskog

En jättegod glasstårta är vi alla förtjänta av, barn som vuxna. Rabarberns syrlighet behövs till parfaitens och speciellt marängens sötma.

Det här är en glass med många härliga smaker; vanilj, kardemumma och rabarber. Tårtan är byggd av parfait och rabarberkompott i lager och spritsad italiensk maräng.

Tårtan går bra att förvara i frysen flera dagar före servering, eftersom den är bakad med italiensk maräng. Sen är det bara att dekorera med färska bär innan servering.

Beskärd glasstårta i Strömsö villans kök.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Rabarberkompott

Ingredienser

  • 2 liter fryst/1,5 l färsk rabarber i bit
  • 1½ dl socker
  • 1 msk potatis mjöl

Gör så här

  1. Skala rabarber och skär i grova bitar.
  2. Lägg på plåt, strö över socker och pudra på potatismjöl.
  3. Täck med aluminiumfolie.
  4. Baka i ugn på 150 c tills mjuka, ca 30-40 min.
  5. Vänd runt så det mosar sig lite.
Rabarberkompott på en ungsplåt
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Vaniljparfait

Ingredienser

  • 5 dl vispgrädde
  • 5 äggulor
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 tsk ekologiskt vaniljpulver

Gör så här

  1. Vispa grädden. Vispa äggulor, florsocker och vaniljpulver ca 3 minuter till ett pösigt skum.
  2. Vänd ner grädden.
  3. Varva parfait med rabarberkompott i en brödform fodrad med plastfilm.
  4. Frys mellan parfaitlagren.
  5. Täck kanter med kardemummamaräng.

Kardemummamaräng

Ingredienser

  • 100 g äggvita
  • 180 g socker
  • ¾ dl vatten
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 tsk mald kardemumma

Gör så här

  • Koka upp socker med vatten till 123 c.
  • Vispa äggvita på max med citronsaft och kardemumma och häll sockerlag i tunn stråle ner i vitan (aktas för vispen).
  • Vispa tills kall och glansig, minst 3 minuter.
  • Spritsa ut maräng runt rabarberglasstårtan och bränn gärna av med bruleebrännare.
En hög med jordgubbar i ett kök
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Topping

Ingredienser

  • 400 g jordgubbar
  • 1 lime, skalet

Skiva jordgubbar, riv limeskal över den färdiga tårtan.

Mera om receptet

  • Tårtan går bra att förbereda och frysa med marängen påspritsad. Toppa med färska bär strax innan servering.
  • Rabarbern får en mustigare smak när den rostas i ugn än när den tillagas på spisen.
  • Lägg gärna in glasstårtan i frysen en stund efter spritsning. Då hålls den kall och går lättare att skära.
  • Maräng som vispas med sockerlag istället för strösocker kallas italiensk maräng. Den ska inte bakas och går bra att frysa, i motsats till vanlig bakad, krispig maräng som mjuknar i frysen.
  • Om man inte vill vispa marängen så länge går det bra att lägga isbad under skålen under vispningen så kallnar marängen fortare.
  • När marängen är färdigvispad ska bunken gå att vända upp och ned utan att marängen trillar ut.
  • Om du vill göra marängen på förhand går det utmärkt, italiensk maräng förvaras nämligen bäst i frysen.
  • En parfait tinar vanligen på 16-18 minuter.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln