Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forskare: Dyslexi orsakas av ögonen - och kan kanske avhjälpas med en lampa

Från 2017
Barnögon.
Bild: Mostphotos

Två franska forskare rapporterar en ny upptäckt om dyslexi, alltså läs- och skrivsvårigheter. Det är en egenskap i ögonen som ligger bakom problemet, hävdar de.

Det handlar om de celler i ögat som registrerar ljus. I vanliga fall ligger de cellerna placerade på olika sätt i vänster och höger öga, men hos dyslektiker är ögonen symmetriska.

Enligt forskarna leder symmetrin till att det uppstår spegelbilder i hjärnan av text man läser. De dubbla signalerna blir förvirrande för hjärnan.

Bara att se personen i ögonen

- Rönen tyder på att vi har upptäckt en möjlig förklaring till dyslexi, säger en av forskarna, Guy Ropars vid universitetet i Rennes i Frankrike.

Hans kollega är Albert le Floch vid samma universitet.

Tangentbord.
Bild: Mostphotos/Tudor Antonel adrian

Enligt forskarna kan deras rön göra det lättare att upptäcka om en person lider av dyslexi, helt enkelt genom att se personen i ögonen.

Magisk lampa kan bli botemedel

Forskarna tror sig också kunna utveckla en metod för att avhjälpa lässvårigheter.

Eftersom den störande spegelbilden av den lästa texten når hjärnan med en alldeles liten fördröjning, kan man enligt forskarna eliminera störningen med hjälp av en snabbt blinkande lampa.

Försökspersoner med dyslexi upplevde i preliminära experiment att det var lättare att läsa i ljuset av en extremt snabbt blinkande led-lampa.

- De talade om "den magiska lampan", säger Ropars.

Han tillägger att det behövs ytterligare studier för att bekräfta att metoden verkligen fungerar.

AFP

Diskussion om artikeln