Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

al-Qaida förstärks när IS försvagas i Syrien - "Smekmånaden är över för al-Qaida"

Från 2017
Uppdaterad 18.10.2017 12:50.
Medlemmar av syriska demokratiska styrkorna SDF uppbackade av amerikanska styrkor  samlas vid ett torg i Raqqa 17.10.2017.
Bildtext USA-stödda milisgrupper intog på tisdagen centrum av Raqqa, IS självutropade huvudstad i Syrien
Bild: AFP / Lehtikuva

Ett stor antal jihadister som har kämpat för terrogruppen IS i Syrien, har hoppat över till terrornätverket al-Qaida.

Över 10 000 män, kvinnor och barn har under de senaste veckorna flytt från provinsen Raqqa till grannprovinsen Idlib när IS drevs bort från sitt starkaste fäste i Raqqa.

Bland flyktingarna fanns många IS-medlemmar som gärna skulle ansluta sig till al-Qaida, uppger lokala människorättsaktivister.

Så gott som hela Idlib kontrolleras av rebellalliansen Befrielserörelsen för Levant (eller Storsyrien) som domineras av al-Qaida.

Tas emot med öppna armar

Enligt lokala aktivister har al-Qaida tagit emot en stor del av de forna IS-medlemmarna, även om en del har fängslats av rädsla för att de kunde vara infiltratörer som kan utföra sabotage.

- al-Qaida kommer att ta emot IS-medlemmar med öppna armar, jihadister som har testats i strid och som har fälterfarenhet, säger forskaren Fawas Gerges.

Han understryker att båda grupperna bildades av medlemmar av al-Qaida i Irak men att grupperna gick skilda vägar år 2013 på grund av ideologiska och ledarskaps tvister.

Grupperna har regelbundet drabbat samman sedan dess, även i år när al-Qaida befäste sitt grepp om Idlib.

Jordaniern Abu Musab al-Zarqawi bildade al-Qaida Irak som senare splittrades i två grupper: IS och al-Qaida i Syrien
Bildtext Jordaniern Abu Musab al-Zarqawi bildade al-Qaida Irak som senare splittrades i två grupper: IS och al-Qaida i Syrien
Bild: EPA/PETRA BEST QUALITY AVAILABLE B/W ONLY

al-Qaidas område nu större än någonsin

al-Qaida valde att samarbeta med mer moderata rebellgrupper i Syrien samtidigt som det samlade stöd bland befolkningen genom att distribuera mat och mediciner i de nordsyriska provinserna Idlib och Aleppo.

Gruppen gick senare till attack mot sina allierade som drevs ut från Idlib och al-Qaida kontrollerar nu det största området sedan Osama bin Ladens dagar i Afghanistan.

IS styrde däremot sina områden enväldigt och brutalt när den bildade sitt så kallade kalifat.

IS-jihadisterna lade snabbt under sig ett enormt enhetligt område i Syrien och Irak, men nu finns nästan inget av det kvar och gruppen ser ut att gå under jorden igen när den försvagas.

al-Qaidaledaren Ayman al-Zawahiri har aktivt försökt rekrytera IS-medlemmar i Syrien
Bildtext al-Qaidaledaren Ayman al-Zawahiri har aktivt försökt rekrytera IS-medlemmar i Syrien
Bild: Reuters-TV

IS smälter bort, al-Qaida förstärks

IS har i år förlorat både Mosul i Irak och Raqqa i Syrien.

USA-stödda syriska rebeller och den syriska armén som samarbetar med Ryssland, pressar nu IS tillbaka i provinsen Deir ez-Zor, det sista större området i Syrien som ännu kontrolleras av IS.

Den USA-ledda internationella militärkoalitionen i Syrien har hittils koncentrerat sig på kriget mot IS, men den väntas nu rikta allt mer uppmärksamhet mot al-Qaida i Idlib.

- Smekmånaden är över för al-Qaida. Det fanns en tid då kampen mot terrorism koncentrerades på IS men i och med att al-Qaida förstärks så är det slut med det, skriver säkerhetsexperter för konsultbolaget Soufan.

- Det verkar nu som om al-Qaidaledaren Ayman al-Zawahiri försöker befästa sitt terrornätverk och återupprätta gruppen som den ledande terroriströrelsen i världen, tillägger analytikerna vid Soufan.

Irakiska underrättelsekällor hävdar att Zawahiri aktivt har försökt rekrytera IS-medlemmar i Syrien. al-Qaidaledaren som tros gömma sig någonstans i Pakistan, lär ha sänt sändebud till Syrien för att övertala jihadister att hoppa av från IS.

Turkiska stridsvagnar har koncentrerats vid gränsen mellan Turkiet och den nordsyriska provinsen Idlib redo att bistå syriska rebeller
Bildtext Turkiska styrkor trängde nyligen in i Syrien för andra gången på drygt ett år
Bild: ternational support. EPA-EFE/SEDAT SUNA

Turkiet trängde in i Idlib

USA har i likhet med Ryssland och Syrien bombat al-Qaidamål i Syrien men inte i samma utsträckning som IS.

FN anklagar Syrien för att ha använt kemiska vapen mot al-Qaida vid minst två tillfällen i år.

Turkiet trängde för sin del in i Idlib nyligen i ett försök att driva ut jihadisterna från gränsområdet med hjälp av pro-turkiska syriska rebeller.

Turkiets mål är att bilda en så kallad skyddszon i norra Syrien tillsammans med Ryssland, Iran och den syriska regeringen.

Turkarna har inte ännu drabbat samman med al-Qaida direkt men det anses allt mer sannolikt när Turkiet utvidgar sitt område i Idlib.

Källor: AP, Reuters, Lobelog, National Interest

Diskussion om artikeln