Ta vara på ilskan – tre steg att stoppa tafsaren
Säg det högt. Kritisera. Säg vad som ska göras. Genom att kommunicera de här sakerna kan vi få ett slut på trakasserierna, säger Malin Gustavsson. Och känn inte skuld om du blivit utsatt.
Du sitter i ditt säte, tittar ut genom fönstret på det regniga höstvädret. Plötsligt känner du en hand på ditt lår. En inkräktare på ditt personliga utrymme. Detta är vardag för flickor och kvinnor i kollektivtrafiken.
- Ta vara på din ilska och använd den för att få ett slut på situationen, säger Malin Gustavsson som jobbar med jämlikhets- och mångfaldsfrågor via sitt företag Ekvalita.
Om man inte vet vems hand det är?
- Om det till exempel är fullsatt i spårvagnen och du inte vet vem det är som rör vid dig, så kan du bra högt säga att någon tafsar på dig och be den sluta med det.
Att bara säga sluta eller bli arg kanske inte räcker.
- Då blir man lätt mött av ett "Vaddå, vad har jag gjort?", säger Malin Gustavsson.
Hon poängterar också att det aldrig är den utsatta som ska känna skuld eller skam.
De tre stegen
1. Ge handlingen ett namn
- Vi måste våga ta tag i situationen. Det gör man genom att beskriva handlingen: Din hand är på mitt lår, du sitter för nära, titta inte på mig sådär.
2. Säg vad som är fel
- Här kan du säga att du inte vill att personen tar på dig eller att du känner att hens beteende är respektlöst.
3. Säg vad du vill att ska ske
- Be att hen flyttar på sin hand eller tittar åt ett annat håll.
Då Malin Gustavsson talar dyker ordet respekt upp för jämnan. Hon poängterar även respektaspekten då du som utsatt går igenom de tre stegen med den som trakasserar dig.
- Även om du tar din styrka från ilskan, så lönar det sig att ingripa med respekt och inte svära eller skrika. Det gör det också lättare för omgivningen att ge dig stöd, säger hon.
Sexuella antastanden vanliga i bussar och metro: "När jag vände mig om stod han där med könet i handen"
Få polisanmälningar leder till domar.