Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo Akademi leder miljonprojekt kring solceller

Från 2017
Uppdaterad 18.10.2017 19:05.
Solpaneler uppsatta på ett tak.
Bildtext Arkivbild: Solpaneler uppsatta på ett tak.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Jane och Aatos Erkkos stiftelse har beviljat 997 000 euro till ett finländskt konsortium för forskning och utveckling av framtidens perovskitsolceller.

Forskningsprojektet går under namnet "En integrerad strategi för tillverkning av reproducerbara och stabila perovskitsolceller" och leds av Ronald Österbacka som är professor i fysik vid Åbo Akademi.

Målsättningen är att förstå och tillverka effektiva, reproducerbara och hållbara perovskitsolceller.

Framtidens mest lovande solcellsteknologi

Perovskitsolceller rapporterades för första gången för åtta år sedan och har sedan dess utvecklats till framtidens mest lovande solcellsteknologi.

- Det som gör perovskitsolcellerna så intressanta i förhållande till traditionella kiselsolceller är att de kan bli verkligt billiga och enkla att masstillverka, samtidigt som de producerar mycket mera energi under sin livstid än vad som behövs för att tillverka dem, säger Österbacka i ett pressmeddelande och fortsätter:

- Forskare runt om i världen jobbar hårt på att utveckla billiga, hållbara och bättre system för att bättre ta tillvara den förnybara solenergin och här är perovskitsolcellerna den mest lovande teknologin i dag.

- Det som gör perovskitsolcellerna så intressanta i förhållande till traditionella kiselsolceller är att de kan bli verkligt billiga och enkla att masstillverka, samtidigt som de producerar mycket mera energi under sin livstid än vad som behövs för att tillverka dem.

I projektet samarbetar forskare från Åbo Akademi, Aalto-universitetet och Tammerfors tekniska universitet.

Forskarna har redan tidigare arbetat tillsammans inom tillverkning av framtidens solceller och har ett brett internationellt samarbetsnätverk till de främsta laboratorierna inom perovskitsolcellsforskningen.

Projektet pågår 1.1.2018 - 31.12.2020.

Diskussion om artikeln