Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Danmark ställer in kvalmatch – förbundet skyller på spelarna: ”En historiskt dålig dag”

Från 2017
Uppdaterad 18.10.2017 16:07.
Danmarks landslagsspelare värmer upp inför match
Bildtext Danmark kommer inte att spela kvalmatchen mot Sverige.
Bild: EPA/Vincent Jannink

Danmark kommer inte att möta Sverige i VM-kvalet på fredag. De danska spelarna och förbundet har inte enats om ett nytt avtal och därför ställs matchen in.

Konflikten mellan de danska spelarna och förbundet blossade upp i samband med den första kvalmatchen för en dryg månad sedan.

Efter långa förhandlingar kom parterna överens om ett tillfälligt avtal och laget spelade den första matchen mot Ungern.

Inför kvalmatchen mot Sverige har de danska spelarna sagt att de inte går med på någon tillfällig lösning. Parterna har förhandlat under de senaste dagarna men utan resultat och nu väljer det danska förbundet DBU att ställa in matchen.

Förbundet kritiserar spelarna

På onsdagen skickade förbundet ut ett pressmeddelade där man berättade om saken och samtidigt kritiserade spelarna.

– Det är en historiskt dålig dag för damlandslaget och för hela den danska fotbollen. Det är beklagligt och helt groteskt att vi står inför en situation där spelarna inte vill spela en viktig match då vi gett ett bättre villkor och bjudit in till nya förhandlingar efter matchen.

– Vi upplever att spelarföreningen och spelarna tagit matchen och fansen som gisslan, säger Kim Hallberg som är elitchef i DBU.

Avstängning från hela kvalet?

DBU har informerat Fifa om att matchen ställs in och nu väntar man på vad det kan få för konsekvenser. Det kan handla om allt från ett ekonomiskt straff till poängavdrag och avstängning från hela kvalet.

– Vi känner inte till konsekvenserna men oavsett så är det ett stort bakslag för dansk damfotboll. Det är sorgligt och beklagligt på alla sätt, säger Hallberg.

Trots att förbundet har ställt in matchen är spelarna inställda på att spela.

– Vi förbereder oss på att matchen spelas och fram till klockan 18.15 på fredag är allt möjligt, säger Thomas Lindrup som företräder spelarföreningen till danska DR.

Diskussion om artikeln