Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ekonomiska experter: Sälj Altia, staten behöver inte tillverka Koskenkorva

Från 2017
Koskenkorva.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Det finns ingen strategisk orsak för staten att fortsätta tillverka sprit. Just nu bäddar läget på börsen för en bra efterfrågan på Altias aktier. Så säger två experter som Yle Nyheter har talat med.

Aktiestrategen Jukka Oksaharju på Nordnet är inte överraskad över att staten utreder att sälja Altia.

- Altia har nämnts ofta när olika analytiker har förutspått vilka statliga bolag som kommer att privatiseras. Altia saluför många kända varumärken. Det är ett bolag som också privatpersoner förstår sig på.

Henrik Palmén är lektor i finansiell ekonomi vid Hanken i Helsingfors.
Bild: Yle/ Patrik Schauman

Henrik Palmen är lektor i finansiell ekonomi vid den svenska handelshögskolan Hanken i Helsingfors. Han ser inga hinder för att staten säljer ut Altia.

- Det finns ingen strategisk orsak för staten att äga Altia. Den historiska kopplingen till försäljningen gäller ju inte längre då Altia är frikopplat från Alkos butiker.

Börsläget bra för en listning

En orsak till att staten väljer att utreda en försäljning av Altia är antagligen det förbättrade läget på Helsingforsbörsen.

- För tillfället pågår en boom av nya företag på Helsingforsbörsen då bolag som Rovio och Terveystalo har listat sig. En listning av Altia skulle vara en naturlig fortsättning på den här utvecklingen, säger Jukka Oksaharju.

Han bedömer att både småplacerare och stora institutionella placerare kunde vara intresserade av att investera i Altia.

- Det rör sig mycket kapital på Helsingforsbörsen just nu. Både traditionella aktiesparare och personer som flyr de låga räntorna söker investeringsobjekt.

Statskontrollerat Altia intresserar inte placerare

En förutsättning för att marknaden skall fatta intresse för Altias aktier är ändå enligt Jukka Oksaharju att staten sänker sitt ägande under 50 procent. Om staten ännu kan påverka besluten i bolaget kommer aktien inte att upplevas som intressant.

En del av er som kommenterade vår nyhet om statens utförsäljningsplaner oroar sig för att staten säljer en bra mjölkko.

- Om man får rätt pris för bolaget är det inget problem. Priset är ju beroende av den vinst som man tror att företaget skall generera i framtiden. Om man tror att vinsten blir större ifall staten behåller bolaget kan staten ju låta bli att sälja, säger Henrik Palmen.

Dåligt aktiepris?

Tills vidare är ändå det pris som staten kunde få för Altia ett stort frågetecken. Företaget har inte alltid klarat av att övertyga med sin ekonomi.

I slutet av år 2013 avskedade styrelsen den dåvarande vd:n Antti Pankakoski. Motiveringen var att Altia klart hade sackat efter sina ekonomiska mål och förlorat marknadsandelar.

Också efter det har utvecklingen lämnat en del att önska. Frågan är om företaget kan visa upp ett resultat som övertygar köpare. Jukka Oksaharju tror att läget nu ser bättre ut.

- Annars skulle staten väl inte starta den här utredningen. Men ännu vet vi ingenting om det här årets resultat. Det är sannolikt därför utredningen inte kommer att bli klar förrän efter årsskiftet. Man vill se resultatet från i år innan man fattar ett beslut om försäljning.

En försäljning kan hota Koskenkorvafabriken

Altia är ett bolag som också väcker känslor. Brännvinet Koskenkorva är inte vilken som helst produkt i Finland. Senast Altias fabrik i byn Koskenkorva var hotad bildades en folkrörelse som räddade den.

Nu är frågan om en utförsäljning av Altia skulle äventyra fabriken igen.

En stängning av Altias fabrik i Österbotten skulle enligt en undersökning som Helsingfors universitet har gjort leda till att nästan fyrahundra jobb går förlorade. Landskapet skulle förlora ungefär 50 miljoner euro, vilket motsvarar en procent av landskapets BNP.

Hur en försäljning av Altia påverkar regionen beror till stor del på om de nya ägarna väljer att investera i fabriken eller lägga ner den. En investering i fabriken på 50 miljoner euro beräknas tredubbla fabrikens sysselsättande effekt.

På kommunnivå har man ändå varit skeptisk till en utförsäljning och varnat staten för blåögdhet.

Endast så billig produktion som möjligt lönar sig

Henrik Palmen tycker inte att fabriken duger som orsak att hålla ägandet i finländska händer.

- Om det blir billigare att producera sprit utomlands borde tillverkningen flyttas dit oberoende av vem som äger bolaget. Också staten tjänar mera på att flytta tillverknigen utomlands om det är ett mera lönsamt alternativ.

Samtidigt noterar Henrik Palmen att staten kan se på lönsamheten ur ett annat perspektiv än privata placerare. Både tillverkningen, löner och odlarna som säljer säd till fabriken generar skatteintäkter som staten går miste om ifall tillverkningen flyttas utomlands.

Han tycker ändå att det inte i längden räcker som motivering till att hålla igång en tillverkning som kunde ske billigare någon annanstans.

- Om en tillverkning i Finland inte ger optimal lönsamhet skulle det vara bättre om de personer som i dag arbetar på fabriken skulle frigöras för produktivare jobb. En fortsatt tillverkning binder ju resurser som kunde behövas bättre på annat håll.

I praktiken har det visat sig svårt för många arbetslösa i Finland att flytta efter nya jobb. Många binds till sitt hem av stora banklån för en bostad som har sjunkit i pris sedan arbetsplatserna på hemorten har minskat. De flesta nya arbetsplatserna skapas i tillväxtcentra där bostadspriserna är höga.

Känslan för Koskenkorva kan rädda fabriken

En privatisering av Altia behöver ändå inte innebära ett hot mot fabriken i Koskenkorva.

- För ett bolag som Altia är kundernas godkännande viktigt. Beslut om fabriker i Finland påverkas inte endast av kostnaderna. Också klara marknadsargument kan leda till tillverkningen hålls i Finland, säger Jukka Oksaharju.

Själva konsumtionen av Altias flaggprodukt Koskenkorva brännvin har minskat avsevärt sedan 1970-talet då finländarna drack upp till 10 miljoner liter per år. Sedan dess har många övergått till att konsumera bland annat viner.

Det är också värt att komma ihåg att Altia i dag är mycket mer än en sprittillverkare i Österbotten. Altia importerar och buteljerar alkoholdrycker från hela världen och marknadsför sina produkter i Norden och Baltikum.

Sprit av märket Koskenkorva.

Staten vill börsnotera sprittillverkaren Altia

Den inhemska ägarandelen förblir hög, säger minister.