Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Baskerna tänder inte på självständighet - själva frågan väcker traumatiska minnen

Från 2017
Frukthandlare i Bilbao.
Bild: Yle/Antti Kuronen

Kommer händelserna i Katalonien att leda till att flera minoriteter i Europa kommer att kräva självständighet? Det är vad man befarar bland EU ledarna Bryssel. Svenska Yle reste till Baskien där man fört en blodig kamp för självständighet.

I centrum av Bilbao i norra Spanien radar Nora äpplen i vackra rader i sin mammas lilla frukt- och grönsaksaffär. Det är mer vardagliga saker hon har i tankarna än självständighet för Baskien.

- Jag vill att det ska vara lugnt på gatorna här. Vi vill inte ha demonstrationer eller poliser på våra gator, säger Nora.

Baskien som ligger i norra Spanien vid Atlantkusten har en hel del gemensamt med Katalonien. Precis som Katalonien har Baskien ett eget språk, en egen identitet och också baskerna blev förtryckta av Franco-diktaturen.

I Bryssel har man varit rädd att utvecklingen i Katalonien ska smitta av sig och leda till att andra minoriteter i Europa också kommer att kräva självständighet.

Frukthandlare i Bilbao.
Bildtext Frukthandlaren är rädd för demonstrationer och söndriga fönster om självständighetsivern kommer igång också i Baskien.
Bild: Yle/Antti Kuronen

I Spanien är det baskerna som allra våldsammast har krävt att få frigöra sig från Spanien. I jämförelse med katalanernas självständighetskamp som varit fredlig har baskernas kamp varit blodig. Under början av 90-talet dog det varje vecka människor i olika politiska attentat.

- Vi har det väldigt bra just nu. Se bara på Katalonien hur företag flyr osäkerheten där. Vi vill inte ha det så. Det är bra för oss basker att till Spanien.

Den baskiska ekonomin är stark och arbetslösheten är lägre än i övriga Spanien. En orsak till den starka ekonomin är att Baskien får behålla nästan alla sina skatteintäkter, vilket inte Katalonien får.

Katalanerna har ett mycket sämre avtal med Madrid och betalar mycket mer till Spanien.

Baskerna har lyckats hålla sin särställning delvis på grund av den vågmästarroll som baskerna har i premiärminister Mariano Rajoys minoritetsregering.

Stor förståelse för situationen i Katalonien

Några kvarter längre bort pågår en mindre demonstration. Ett par hundra människor med den baskiska och den katalanska flaggan står och fryser i duggregnet.

Självständighetsivrare i Baskien.
Bildtext Galdos Garcia längst till höger.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

De vill visa sin solidaritet med Katalonien och kräver att de två katalanska självständighetsledarna som anklagas för uppvigling ska friges.

- Det är en skam att man i dagens Europa kan fängslas för sina åsikter, säger Galdos Garcia som står och demonstrerar.

Han och många andra som samlats här hoppas att händelserna i Katalonien ska öppna dörrar för självständighet också i Baskien.

- Jag känner mig inte spansk. Spanien är ett korrupt land där man slaktar djur levande under festligheter. Vi är inte sådana.

Baskernas självständighet beroende av Katalonien

På Eusko Alkartasunas partikansli hoppas man att händelserna i Katalonien skulle öppna dörrar också för dem. Eusko Alkartasuna som betyder Baskiens solidaritetsparti kämpar för ett självständigt Katalonien.

- Om Katalonien misslyckas så betyder det slutet för våra drömmar också. Baskernas självständighet är helt beroende av hur det går för Katalonien, säger partiets talesman Iker Ruiz de Egino.

Eusko Alkartasuna hör till en koalition av fyra partier som strävar efter självständighet för Baskien. De fick tjugo procent av rösterna i förra regionalvalet.

Solidaritetspartiet EA:s talesman.
Bildtext Euska Alkartasuns talesman Iker Ruiz de Egino hoppas på självständighet för Katalonien och efter det för Baskien..
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

- Vi strävar efter självständighet med fredliga medel. Det är viktigt att säga, eftersom baskerna kopplar självständighetssträvan med våld på grund av ETA. Vi har samma mål som ETA men andra metoder, förklarar Iker Ruiz de Egino.

Enligt Ruiz de Egino är det en stor utmaning att övertyga baskerna om att självständighet kan uppnås med fredliga medel.

ETA, som grundades år 1959 som en protest till Francos diktatur övergick snabbt till att bli en våldsam organisation . EU har klassat ETA som en terrororganisation. Över 800 människor har mist livet i olika attacker och dödsskjutningar under den femtio år långa konflikten.

För sju år sedan meddelade ETA att de lägger ner sina vapen. I april i år överlämnade de sina vapen men såren i samhället är ännu djupa.

Aldrig i livet vill vi ha självständighet

Några åldringar som följer med demonstrationen från en parkbänk fnyser åt självständighetsdrömmarna. De minns Franco tiden och Etas blodiga kampanj alltför väl.

- Aldrig i livet att vi vill ha självständighet. Det leder bara till misär. Ser ni inte hur Katalanerna förstör det för sig själva och för Spanien, säger en av kvinnorna som inte vill säga sitt namn.

Självständighetsfrågan river upp gamkla sår i Baskien.
Bildtext Självständighetsfrågan river upp gamla sår i Baskien.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Hennes vänner på parkbänken nickar och säger att de inte vill återvända till det gamla.

Under dagens gång kommer det inte emot en enda på gatan som brinner för ett självständighet för Baskien. Däremot är det fler som vill att folket ska få rösta lagligt om saken, något som den spanska regeringen förbjuder.

Få vill ha självständighet i Baskien
Bildtext Fatima Mendoza och Arantza Mendoza är inte släkt fast de har samma efternamn.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Fatima Mendoza och Arantza Mendoza njuter av eftermiddagen och några baskiska pintxos på en terass i gamla stan i Bilbao.

- Självständighet är inte aktuellt, det är inget vi tänker på i vardagen. Det känns avlägset, säger Fatima Mendoza.

Enligt Fatima Mendoza och Arantza Mendoza kan man inte jämföra Baskien med Katalonien. I Baskien finns ett trauma där självständighetssträvan förknippas med sådant som det ännu inte går att tala om. Man kan inte ens ställa frågan utan att det river upp gamla sår och folk blir rädda.

- Det är så många som dött, på bägge sidor, det finns så mycket som vi inte ännu kan tala om här. Vi är rädda att det skulle gå dåligt om man rev upp allt igen, säger Arantza.

En karta över Spanien där regionen Baskien är markerat med lila.
Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström
Människor firade valresultatet i centrum av Barcelona natten mot måndagen.

Forskare: Dödläge hotar både Spanien och Katalonien

Katalonien kan vara på väg in i en lågkonjunktur.

Diskussion om artikeln