Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hundar sniffade fram spår av mögel i Keskuskoulu – kommunen tar in fler baracker

Från 2017
Uppdaterad 18.10.2017 21:18.
Mögelhunden Ropo sitter och väntar på att han ska få visa upp sina kunskaper.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Mögelhundar markerade flera platser i Keskuskoulu i Korsholm. I väntan på provresultaten väljer nu kommunen att fördubbla antalet baracker installera luftrenare i klassrummen.

I helgen undersökte mögelhundar utrymmena i Keskuskoulu och Pilotti i Smedsby. Korsholms tekniska direktör Ben Antell bekräftar att hundarna har markerat ett antal platser i byggnaderna.

- De platser hundarna markerat ska undersökas närmare. Prover har tagits som analyseras som bäst.

Ben Antell hoppas att analyserna av provresultaten ska vara klara i början av nästa vecka.

Han lyfter fram att kommunen inte rullar tummarna i väntan på provresultaten. Som ett första steg installerade man fristående luftrenare i klassrummen på onsdag.

- Vi har bra erfarenheter av luftrenare och de förbättrar markant inomhusluften, säger Antell.

Porträtt Ben Antell
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Två baracker blir fyra

Problemen i Keskuskoulu har varit kända en längre tid.

Under sommaren bytte man golvmattor på övre våningen efter att ha upptäckt svartlim på betongen. Då gjorde också en kartläggning av västra fasaden där man kunde konstatera skador.

Flera elever har klagat på symtom som trötthet och huvudvärk och under hösten evakuerades elever i årskurs 6 till skolans musiksal.

Tidigare beslöt kommunen att det under hösten ska placeras två baracker på gården. Nu har man bestämt att öka antalet baracker till fyra berättar Antell.

- Vi har lyssnat på föräldrarna och personalens oro och har nu beställt fler evakueringsutrymmen.

- Det underlättar med tanke på eventuella åtgärder som behöver göras. Saneringsarbetet kan gå snabbare framåt då vi kan tömma en större del av byggnaden, säger Antell.

Exakta datum för när barackerna anländer är oklart men Antell hoppas de ska vara på plats så snart som möjligt under hösten.

Korridor i Mustasaaren keskuskoulu
Bild: Yle/ Sonja Rundt

Det behövs en långsiktig lösning

Baracker är ett bra första steg säger föräldern Sara Koskiniemi, men inte en långsiktig lösning.

- Det är en bra lösning till en början men det löser inte problemen. I barackerna finns varken matsal eller gymnastiksal så barnen kommer ändå att bli utsatta för den dåliga miljön i skolan, säger Koskiniemi.

Både hennes dotter som går i fyran och sonen som går i årskurs ett har visat symtom som kan bero på inomhusluften.

- Båda barnen har hela tiden irriterade läppar. Det blir bättre under längre lov men så blossar det upp igen då skolan börjar, säger Koskiniemi.

Hon är mycket orolig över den miljö hennes barn visas i varje dag.

- Det är fråga om en stor del av deras liv de ska vara i skolan och man vill ju att byggnaden de är i ska vara frisk. Jag är orolig över att de ska få problem senare i livet för att de blivit utsatta för mögel i skolan.

Oklart om det blir skolstrejk

Sara Koskiniemi är inte ensam över att vara orolig för barnens hälsa och många föräldrar anser att Korsholm kommun inte åtgärdar problemen tillräckligt snabbt.

I en sluten grupp på Facebook pågår som bäst en diskussion om en eventuell strejk den 30 oktober då man skulle hålla barnen hemma från skolan.

- Det är många föräldrar som ringt till kommunen och de har blivit bollade fram och tillbaka mellan olika personer. Ingen verkar ta ansvar och det känns som det är ett stort frågetecken över det hela, säger Koskiniemi.

Om det blir en strejk eller inte är ännu oklart. En av de aktiva föräldrarna bakom planerna är Tiina Koivusipilä. Hon uppger till Yle Österbotten att man nu valt att koncentrera sig på att njuta av höstlovet tillsammans med sina barn.

Ett beslut om en eventuell skolstrejk tar man nästa vecka.

Sara Koskiniemi hoppas man kan undvika en strejk men vill att kommunen ska visa att man tar problemen på allvar.

- Det måste göras en fullständig utredning och ingenting får döljas från oss föräldrar. Kommunikationen måste vara öppen. Vi föräldrar vill inte gå i krig med kommunen men vi måste få en lösning som gynnar barnen och personalen.

Är du själv beredd att hålla barnen hemma från skolan?

- Ja, om det är enda lösningen, säger Koskiniemi.