Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Akilles bandyligalag utökas med två ryska spelare: ”Borgå har en fin bandykultur”

Från 2017
Akilles-Kampparit 2.3.2016
Bildtext Akilles bandy har två silver bakom sig, är det dags för guld i år?
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Det är en månad kvar till ligasäsongstarten och de sista spelarna i laget har äntligen anlänt i Borgå. Inom laget är hungern efter ett ligaguld enorm.

Ryska Roman Murzin och Pavel Kutsnezov är de sista som ingått kontrakt med Borgå Akilles bandyligalag inför stundande säsong. Båda har flugit in under den senaste veckan.

Roman Murzin är en rutinerad mittfälts- och anfallsspelare som har spelat omkring 250 matcher i ryska superligan. Murzin kontaktade via sin manager Akilles om chanserna att spela i laget.

Pavel Kutsnezov är en yngre förmåga från Rodina Kirov, där han spelat med Denis Sadakov som spelade för Akilles ifjol. Det var Akilles som tog kontakt med mittfältaren Kutsnezov.

Pavel Kutsnezov och Roman Murzin.
Bildtext Pavel Kutsnezov, 22 år och Roman Murzin, 35 år, är Akilles nya ryska förstärkning.
Bild: Yle / Hanna Othman

Silvret gav dålig eftersmak

Akilles Bandys huvudtränare Tomi Gröhn erkänner att det blev dålig eftersmak efter finalen ifjol. Laget har tagit silver två år i rad.

Å andra sidan var det många av spelarna som bestämde sig för att fortsätta i laget just därför – de är så nära guld att de nästan kan känna det. Kanske den här säsongen blir avgörande?

Laget har förlorat några mycket erfarna spelare, men istället har man bestämt sig för att lyfta upp några av de lovande juniorerna.

Juniorerna har tränat sedan sommaren, medan de äldre spelarna fått vila sig mentalt.

Pavel Kutsnezov, Roman Murzin, Tomi Gröhn och Pertti Koponen från Akilles Bandy.
Bildtext Pavel Kutsnezov, Roman Murzin, Tomi Gröhn och Pertti Koponen träffade pressen på onsdagen.
Bild: Yle / Hanna Othman

Hur laget fungerar ihop är det ännu svårt att säga eftersom de inte kunnat träna tillsammans på en fullstor isplan. Det blir det ändring på det här veckoslutet.

På torsdag (19 oktober) flyger laget till Sverige där de kommer att ha tre övningar och två matcher mot erfarna svenska bandylag. Det är nu som tränarna äntligen får se hur laget fungerar ihop.

Trevande kommunikation

Pavel Kutsnezov säger sig vara väldigt tacksam till laget och tränarna för hur de tagit emot honom. Allt är ännu ganska nytt och det är ibland svårt med kommunicerandet.

Engelskan är knagglig och de flesta spelarna talar inte ryska. Men här kommer stjärnspelaren Sami Laakkonen till räddning. Efter tio år i ryska ligan kan han hjälpa till med tolkandet.

Är Sami Laakkonen något av en fadersfigur för laget?

- Nej det skulle jag inte säga. Han är ett stenhårt proffs som laget ser upp till. Ett föredöme för laget som de andra tar efter, säger huvudtränare Tomi Gröhn.

Samtidigt får frågan lagledningen att le eftersom Sami Laakkonens sextonåriga son Aleksi Laakkonen det här året spelar i laget. Det lär finnas många likheter mellan far och son.

Bandykulturen i Borgå får beröm

Vad är det då som får till och med spelare från andra länder att söka sig till Akilles bandylag?

- Vi har en verkligen bra bandykultur i Borgå. Det kommer mycket publik till matcherna och spelarna tas bra emot, säger Gröhn.

För att inte tala om att Akilles är ett lag som det gått bra för de senaste åren. Siktet ligger på att också i fortsättningen vara ett av topplagen.

Akilles bandyspelare mot HIFK i november 2016.
Bildtext Kommer det att finnas is på planen i Borgå i halva november?
Bild: Yle

Vädret är förstås inte lika bra för bandyspel i södra Finland som exempelvis österut därifrån Murzin och Kutsnezov kommer. Men andra saker fungerar bättre här.

Fredagen den 17 november är det ligaöppning för Akilles och laget börjar genast med en hemmamatch.

- Det behöver inte vara snö på marken, men förhoppningsvis är det så pass kallt att vi får is på konstisbanan i Borgå, säger Gröhn.

Diskussion om artikeln