Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Paavo Väyrynen: Om jag inte blir president återvänder jag till riksdagen

Från 2017
Uppdaterad 19.10.2017 16:03.
Paavo Väyrynen
Bild: Rikhard Husu / Yle

EU-parlamentarikern Paavo Väyrynen säger att han återvänder från Bryssel till riksdagen under våren 2018 om han inte blir vald till president. Enligt veteranpolitikern ska han i så fall förbereda sig för riksdagsvalet 2019.

Väyrynen (f. 1946) siktar på att ställa upp i presidentvalet via en valmansförening och för det krävs 20 000 anhängarkort.

Han bekräftar att han kandiderar, att han gör sitt bästa för att gå vidare till andra omgången och slutligen vinna om han får ihop ett tillräckligt stort stöd.

- Mina anhängare håller på att samla in anhängarkort för en valmansförening som stöder valet av mig till president i valet i januari-februari, säger Väyrynen.

Han uppger inte hur många anhängarkort som föreningen lyckats samla ihop.

Plan B: Tillbaka till riksdagen

Om presidentvalet inte lyckas på önskat sätt lämnar Väyrynen uppdraget som Europaparlamentariker och återvänder till riksdagen för att förbereda sig inför riksdagsvalet 2019.

Väyrynen blev invald i riksdagsvalet 2015 för Centern, men han har inte suttit i riksdagen på grund av uppdraget i Bryssel. Han har också kommit på kant med sitt gamla parti och i stället grundat Medborgarpartiet.

Samtidigt är Väyrynen fortfarande medlem i Centern. Han beskriver ändå relationen till Centern och partiordföranden Juha Sipilä som avlägsen.

Väyrynen säger att han sannolikt kommer att bilda en egen riksdagsgrupp om han beslutar att återvända till riksdagen.

Han säger att han kommer att vara i opposition såväl mot regeringen som oppositionspartierna i riksdagen.

Om han återvänder betyder det här att hans ersättare Mikko Kärnä (C) måste stiga åt sidan.

Finlands linje måste korrigeras

Väyrynen utkommer även med en nyutgåva av sin bok Suomen linja (Finlands linje). I boken redogör han för sin syn på den politik som borde bedrivas i Finland framöver.

Han räknar upp flera politiska missförhållanden som han vill rätta till.

Dit hör EU-medlemskapet som minskat på självbestämmanderätten, försvarspolitiken som går allt mer mot allianser, invandrings- och flyktingpolitiken som regeringen skött undermåligt samt den politik som ökar på medborgarnas inkomstskillnader.

- För egen del är jag redo att göra mitt allt för att vi ska lyckas korrigera Finlands politiska linje i kommande statliga val. För detta behövs ett starkt stöd av Finlands folk, säger Väyrynen.

Sipilä tar inte med Väyrynen i Centergruppen

Centerns ordförande Juha Sipilä säger att han inte tar med Väyrynen i Centerns riksdagsgrupp om Väyrynen återvänder till riksdagen.

- I vår grupp finns bara ledamöter från Centern, inte andra partiers representanter, sade Sipilä i samband med EU:s toppmöte i Bryssel.

- Väyrynen är medlem i sitt eget parti, sade han.

Sipilä betonade också att det är riksdagsgruppen som fattar beslut i frågan.

- Det är tur att jag inte behöver fatta något beslut ensam utan bara som en medlem i Centerns riksdagsgrupp.

Diskussion om artikeln