Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Ta en virtuell tur i ett gammalt köpcentrum - så här ser Finland också ut

Från 2017
Uppdaterad 22.12.2017 14:01.
Screenshot ur 3D-modell av Botbyhöjdens köpcentrum.

Det ålderstigna köpcentret ska förändras - men hur? Aktieägarna måste komma överens annars tar staden tillbaka tomten och ägarna mister allt. Besök det omtvistade stället och se vems framtid som är i vågskålen.

Det är ett av Finlands äldsta. Botbyhöjdens köpcentrum ligger vid östra centrum i Helsingfors och kallas Puhos (Puotinharjun ostoskeskus). Det här har hamnat i skuggan av det numera gigantiska köpcentret Itis och är i dag i relativt dåligt skick.

Sabah Abdulkadir i sin butik.
Bildtext Sabah Abdulkadir öppnade en klädbutik i somras.

– Här samlas många olika människor. Det är en fin mötesplats för olika kulturer. Jag hoppas att det får finnas kvar, säger Sabah Abdulkadir som nyligen har öppnat en klädbutik i köpcentret.

Helsingfors stad äger tomten och hyreskontraktet går ut i slutet av år 2020. Före det måste ägarna enas om hur köpcentret ska utvecklas.

De fyra största ägarna till köpcentret är Hok-Elanto, Sponda, Ilmarinen och Kesko. Därtill finns uppemot 30 olika småägare, de flesta med invandrarbakgrund.

– Betongen betyder ingenting, säger Abdi Osman som har ett företag inom byggnadsbranschen.

Abdi Osman
Bildtext Abdi Osman tycker det är bäst att bygga nytt.

Han tycker att den bästa lösningen är att riva det gamla och bygga nytt.

– Det har ingen betydelse att det här är en mötesplats för invandrare. Vi borde anpassa oss till finländarna. Ett eget köpcentrum är en dålig idé.

Visa 3D-modellen.

English version I Suomenkielinen versio

Välj vem du vill höra

När du navigerar runt i köpcentret via 3D-modellen här ovan får du själv bestämma vilka personers berättelse du vill höra. De som är markerade med en siffra har en videointervju.

Svenska Yle har i samarbete med Aalto-universitetet skapat en virtuell presentation av köpcentret och några av dess aktörer för att visa människorna som de stora besluten handlar om.

3D scanning: Aalto-universitetet
3D design: Olle och Tomten
Programmering: JCO Digital
Kamera: Twomuch

Se också tv-programmet Spotlight om köpcentrets osäkra framtid.

Puhos - WTF? - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln