Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Saknaden efter Jocke Lybeck är stor: ”Han var världens snällaste mänska”

Från 2017
 Ljus utanför ett hus.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Joakim ”Jocke” Lybecks tragiska bortgång har djupt berört många personer i Östnyland och hela Finland.

Tända ljus, små lappar, en teckning och ett inramat fotografi. För många Borgåbor känns det nu rätt att hedra Jocke Lybecks minne vid den källartrappa som ledde ner till legendariska Bar Mary i Gamla stan.

En man stannar upp vid ljusen och tar en bild med sin telefon.

- Hela gårdagen kändes overklig, säger han. Den sorgliga nyheten spreds snabbt bland de flesta jag känner. Jocke var en kär och viktig mänska för väldigt, väldigt många.

Han berättar att han som ung jobbade på Bar Mary under musikklubbens tre första år. Med tiden blev baren något av ett vardagsrum för Borgåbor i alla åldrar.

Joakim Lybeck
Bild: Yle/Katarina Lind

- Jocke hade en sällsam förmåga att möta andra mänskor, alla mänskor, med samma värme, glädje och humor. Han var på det sättet en unik person. Alla blev sedda och bekräftade.

Mannen står stilla en stund vid ljusen innan han går vidare.

Bar Mary (1994-2007) öppnade Jocke tillsammans med sin vän Måns Strömberg, även känd som DJ Bunuel.

När Strömberg får höra om hur Borgåbor spontant hedrar Jockes minne är det inte långt till tårarna.

- Han var världen snällaste mänska, säger Måns Strömberg. Det hände ibland att han själv, efter det att baren hade stängt, körde hem överförfriskade kunder som taxichaufförerna vägrade ta upp.

Tända ljus vid trappnedgång.

- Jag känner ingen som skulle ha träffat honom och inte ha gillat honom. Det finns mänskor som har en totalt egen väg de går för att andra mänskor ska må bättre. Jocke hade en sådan väg och uppgift.

Det var i hög grad Jockes positiva livsinställning som höll upp Bar Mary under ekonomiskt svåra år.

- ”Nog blir det bra” var hans stående kommentar, då vi ofta seglade omkring på konkursens djupa botten.

Om några dagar ska Måns Strömberg fira sina 40 år som dj med en stor jubileumskonsert och fest på Kulturhuset i Helsingfors.

- Vi kommer att sakna Jockes kända varumärke, hans strids- och festrop uu-huu.

Många musiker minns Jocke

Många kända inhemska rockmusiker hann uppträda på Bar Mary innan hyreskontraktet sades upp. På musiktidskriften Soundis hemsida berättar bland annat Paleface, Olavi Uusivirta, Skele och Tommy Lindgren om hur väl Jocke tog hand om dem då de spelade på Bar Mary.

- Jag har sällan träffat på någon som Jocke. Han utstrålade en ändlös värme och godhet. Jag är väldigt tacksam för att jag fick lära känna honom. Mitt varma deltagande till Jockes familj och närstående, säger Tommy Lindgren från Don Johnson Big Band.

Många av artisterna minns också den goda maten Jocke ofta bjöd på i en av strandbodarna i Borgå och de glada efterfesterna ombord på hans husbåt.

Jocke Lybeck jobbade länge som journalist på Borgåbladet och på Svenska Yle innan han öppnade Bar Mary. Han var också lokalpolitiker för De gröna och arbetade en tid på Borgå Folkakademi med integration av invandrare.

Asysökande minderåriga i Borgå
Bildtext Samling hösten 2015 ute på Akans gård för de asylsökande ungdomarna tillsammans med rektor Henrik von Pfaler och Joakim Lybeck.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- I dag har vi flaggat på halv stång och haft ett porträtt av Jocke framme i skolans matsal, berättar Catharina von Schoultz från Akan.

Elever och lärare har haft svårt att komma över dödsbudet.

- Det rann nog många tårar här i dag. Jocke var som en pappa för många av våra asylsökande unga. Några av killarna fick jobba på hans båt i somras.

Också Catharina von Schoultz minns Joakim Lybeck som en levande, positiv och energisk människa.

- Nu gäller det att minnas Jocke och bevara hans tro på en bättre värld.

Diskussion om artikeln