ÅA utvecklar ny sorts solceller: "I framtiden ser vi solpaneler i fönster, bilar, kanske kläder"
I framtiden kan solenergin stå för en större del av energiproduktionen. Nya perovskitsolceller är billigare och mer effektiva än dagens solpaneler av kisel.
Ett konsortium lett av Ronald Österbacka, professor i fysik vid Åbo Akademi, har fått miljonfinansiering för forskning om perovskitsolceller. Projektet är ett samarbete med forskare från Aalto-universitetet och Tammerfors tekniska universitet.
- Skillnaden mellan kisel och perovskit är att det till kiselsolceller används mycket mera av det aktiva materialet som absorberar solljus. De kräver ett tjockt lager, vilket gör dem både dyra och ganska klumpiga. För perovskitsolceller behövs bara ett tunt lager, berättar Jan-Henrik Smått, docent vid Åbo Akademi.
Teknologin utvecklas i snabb takt
Det har forskats i perovskitceller i åtta år och utvecklingen har gått snabbt framåt. Det är enligt Åbo Akademi den mest lovande framtida teknologin inom solenergi.
Verkningsgraden, det vill säga andelen solljus som omvandlas till elektricitet har stigit markant under de här åtta åren. Från början var verkningsgraden ungefär tre procent, men nu har den stigit till cirka 20 procent.
- Verkningsgraden är nu ungefär lika hög som för kiselpaneler, men teoretiskt kan den stiga till cirka 30 procent.
I dagens läge ser man solpaneler främst på hustak eller stora fält, men i framtiden kan vi se dem på biltak, integrerade i hus eller kanske också i kläder
Producerar mycket mer energi än vad som krävs för tillverka dem
På grund av att det behövs mindre material för perovskitsolcellerna producerar de mycket mera energi under sin livstid än vad som behövs för tillverkningen. Med kiselsolceller kan det ta flera år innan energiproduktionen har betalat tillbaka den energi som krävdes i tillverkningen.
- I framtiden kommer vi säkert att använda mer elektricitet än vi gör idag, vilket ökar behovet på förnybar energi. I dagens läge ser man solpaneler främst på hustak eller stora fält. I framtiden kan vi se dem på biltak, integrerade i hus eller kanske också i kläder, tror Smått.
Det är definitivt ett race om att vara först med en modell som kan säljas
Flera problem måste ännu lösas
Internationellt sett finns det många som forskar i perovskitsolceller och konkurrensen om att vara först är stor. Smått tror att perovskiten kan öppna upp marknaden för privatpersoner i ännu högre grad, på grund av de låga produktionskostnaderna.
Men ännu finns det flera frågetecken att räta ut innan en produkt kan lanseras på marknaden.
- Än så länge är de bästa perovskitssolcellerna väldigt små, och när man försöker tillverka större celler så förloras effektiviteten. Dessutom är de ännu inte tillräckligt stabila, de sönderfaller med tiden.
När kommer vi då se perovskitpaneler på marknaden?
- Eftersom de inte är stabila ännu så tror jag att det kommer börja med företag som säger att de bara håller i ett år eller så. Jag tror att det kommer hända inom de kommande fem åren, säger Smått.