Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

”Reflux ställde vår vardag på sin spets” - en förälders erfarenheter och en barnläkares råd

Från 2017
Uppdaterad 23.10.2017 09:11.
En nalle och några leksaker på golvet.
Bildtext Småbarnstiden med reflux är mycket krävande.
Bild: Most Photos/Sebastian Duda

Sura uppstötningar, kaskadspyor, nätter av vakande och bärande. Vardagen med refluxbarn sätter sin prägel på kosten, orken och det sociala livet.

Reflux hos barn är ett begrepp där maginnehåll kommer upp i matstrupen. Man talar om reflux när omfattningen är så pass stor att det ger följdsjukdomar eller andra besvär för barnet.

- Porten mellan matstrupe och matsäck förstärks vartefter och efter ett års ålder börjar det strukturellt motsvara det som äldre barn och vuxna har, säger barnläkare Erik Qvist.

Svårt att diagnostisera

Det är svårt att diagnostisera reflux och gränsdragningen mellan vanliga uppkastningar och reflux kan i vissa fall vara svår. Metoderna för att konstatera reflux är också bristfälliga.

- Om barnet växer bra och inte har några andningssvårigheter, kan man utgå ifrån att barnet är friskt, säger barnläkare Erik Qvist.

Undersökningsmetoder där man mäter pH-värdet hos barn finns och används ibland, men pålitligheten hos dessa metoder kan vara tvivelaktiga.

- När man vet att spädbarn kastar upp i stor omfattning är informationen som man kan få från dessa mätresultat ringa, säger Qvist.

Ingen medicin

Ofta behandlas reflux utan mediciner och man räknar med att det växer bort med tiden.

- Det finns kosttillskott som man kan blanda ut mjölken med för att göra den tjockare och det brukar hjälpa vissa barn, säger Qvist.

I vissa fall där medicinering anses nödvändigt, exempelvis vid inflammationer, används samma mediciner som hos vuxna.

- Expertisen är av den åsikten att man helst bör undvika mediciner eftersom det inte anses minska på symtomen. Att medicinerna neutraliserar pH-värdet i magsäcken kan också ge en teoretisk skada i långa loppet, säger Qvist.

Erik Qvist, barnläkare
Bildtext Barnläkare Erik Qvist menar att reflux i vanliga fall bli bättre vid ett års ålder.
Bild: Svenska YLE / Webbdoktorn

”Visste inget om reflux”

Carola Skåtar är mamma till två söner som båda haft reflux. I dag är pojkarna 2,5 och 6 år gamla och Skåtar tänker tillbaka på hur starkt deras liv har präglats av reflux.

- Han gnydde på natten, han tuggade, rapade, grinade, svalde och gallskrek. Han hade inga kaskadspyor utan tyst reflux vilket gör att det kom upp och han svalde ner det tillbaka, minns Carola om symtomen med den första sonen när han var 1,5 år.

Natt och dag bar hon på sonen som grät och inte kunde sova. Medicin hjälpte tidvis, men sedan kom mjölkallergi och magbesvär in i bilden.

- Då äldre sonen var 1,5 år kom vi till en läkare som tog oss på allvar. pH-mätningen visade svår reflux, säger Skåtar.

Med den nya medicinen, vete- och mjölkfri kost började nätterna bli bättre. Ständigt har det varit ett letande efter vilka födoämnen som fungerar och inte fungerar.

En karta över ph.
Bildtext pH-värdet hos älsta sonen visade svår reflux hos Carola Skåtars älsta son.
Bild: Most Photos/Jaroon Ittiwannapong

”Ställde livet på sin spets”

Att båda barnen haft reflux har varit slitsamt. En resande sambo har medfört att Skåtar skött barnen mycket på egen hand.

Möjligheterna att röra på sig utanför hemmet har stundvis varit begränsade. Hon beskriver en känsla av instängdhet.

- Dygnet runt bar jag och många gånger kom vi oss inte ut eftersom de inte trivdes i vagnen och bilen har varit ett hatobjekt för dem båda. Otaliga gånger har jag försökt att åka till mina föräldrar och jag har fått ringa dem efter några kilometer för att konstatera att det inte går då barnen ropar så de nästan är hysteriska, minns Skåtar.

Att barnen haft obehag för att åka bil beror på att de fått uppstötningar då bilen kört och haft oregelbundna rörelser.

- De har haft obehag då det kommit upp och de inte har kunnat röra sig. Storebror kastade sig bakåt då det kom upp för att komma undan smärtan och blev hysterisk då han satt fast. Lillebror höll en gång på att kvävas då jag hörde att de kom upp och han drog ner det fel, säger Skåtar.

Åren har också medfört att den sociala biten av livet blivit nedprioriterat.

- Jag har gjort det jag orkar. Jag har vakat så mycket att jag inte har haft energi att vara varken social eller att träna. De gånger jag har orkat vara social har jag åkt till mina systrar eller mina föräldrar, säger Skåtar.

Carola Skåtar mot en tegelvägg.
Bildtext Carola Skåtar ser i dag positivt på framtiden som "bara blir bättre".
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

Vändpunkter

Med åren har Skåtar lärt sig mycket om reflux.

Hon är tacksam över grupperna ”Refluxilapset” och ”Allergialapset vertaistukiryhmä” på Facebook. Där har hon kommit i kontakt med andra familjer som kämpar med liknande utmaningar.

- Med lillebror hade jag tentaklerna ute i tidigt skede och hittade de allergena ämnena som han reagerade på. Med storebror blev det bättre då han fick medicin. Han hade länge svår reflux som ledde till inflammerad matstrupe då han inte fick någon medicin, säger Skåtar.

Råd till andra

I dag är båda sönerna nästan symtomfria från reflux. Skåtar har samlat på sig mycket erfarenhet under årens lopp.

- Mitt första råd, som kanske inte läkarna tycker om, är att ta bort mjölkprodukter eller att testa att ta bort mjölkprodukter själv om du ammar, säger Skåtar.

Tre av grundstenarna som orsakat problem har varit mjölk, vete och ägg. Nyligen reagerade lillebror också på röd fisk, men inte på vit fisk.

En spjälsäng med ett barn.
Bildtext Carola Skåtar tipsar om att höja huvudämden på sängen. Hemma hos dem var huvudänden höjd med 45c.
Bild: Most Photos/Doug Olson

Skåtar tipsar om att höja huvudändan på sängen, använda bärsele och hålla upprätt ställning efter maten.

Hemma hos dem har också dammsugaren fått stå på i hallen om kvällarna. Barnen har blivit lugna av det dova ljudet och somnat till det.

- Försök få hjälp av de närmaste i alla fall. Det är jättetungt att lyssna på en gråtande bebis som du inte kan sätta ner. Att någon kommer med mat någon gång betyder mycket. Begär hjälp om de inte själv förstår det, säger Skåtar.

Nu blir det bara bättre

Ibland har Skåtar nästan svårt att förstå hur hon klarat tiden när det varit som svårast. Närmsta familjen bor i annan stad och med en resande sambo har hon dragit ett tungt lass själv.

- Nu kan man börja njuta på ett helt annat sätt. Orken börjar återvända och jag ser att det finns annat än bärande och skrik, säger Skåtar och ler.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln